Mihaila: Personalul medical nevaccinat probabil ca va trebui sa se testeze periodic cu costuri proprii

22/06/2021
Mihaila: Personalul medical nevaccinat probabil ca va trebui sa se testeze periodic cu costuri proprii

Mihaila: Personalul medical nevaccinat probabil ca va trebui sa se testeze periodic cu costuri proprii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mihaila-personalul-medical-nevaccinat-probabil-ca-va-trebui-sa-se-testeze-periodic-cu-costuri-proprii/

Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a anuntat ca personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui sa se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se testeaza.

“Urmeaza sa modificam Ordinul pentru infectiile asociate activitatii medicale, asa incat sa facem mai indezirabila absenta vaccinarii pentru personalul medical. Si atunci cand vrem sa facem lucrul acesta, avem in principal, in gand, pacientul, care si el are drepturi si are dreptul de a veni in contact cu un cadru medical, fie ca e medic, fie ca e asistenta medicala, fie ca e infirmiera, care nu il pune la risc, adica are sanse extrem de reduse de a fi infectat si asta o obtinem prin vaccinare. Nu putem obliga si nici nu este dorinta noastra sa obligam pe cineva sa se vaccineze. Dorinta noastra este sa informam si sa facilitam activitatea celor care sunt vaccinati. (…) La nivelul la care am creionat lucrurile, fara sa ajungem la o concluzie finala – personalul medical care nu este vaccinat probabil ca va trebui sa se testeze periodic, cu costuri suportate de catre persoana care se testeaza, nu de catre management, nu de catre Ministerul Sanatatii, asa incat pacientul sa fie in siguranta si din nou sa aiba certitudinea ca este tratat si diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, a explicat ministrul Sanatatii, citata de Agerpres.

Demnitarul a mai precizat ca, potrivit estimarilor asociatiilor europene, tulpina indiana, cunoscuta ca si varianta Delta, ar putea deveni predominanta si in Romania.

“Ea (tulpina Delta – n.r.) este cu o rata de infectivitate mai mare decat celelalte tulpini circulante, conform estimarilor pe care asociatiile europene le fac, durata pana la care tulpina Delta si rata de infectivitate a acesteia vor avea consecinte nu este una foarte lunga. Este vorba probabil de mai multe saptamani sau mai putine luni pana cand si la noi tulpina Delta va deveni predominanta. M-as feri sa dau o estimare exacta, pentru ca exista numerosi factori care contribuie, asa cum am vazut si ce s-a intamplat anul trecut pe perioada de vara, incidenta a scazut si era un an in care nu am avut vaccinare, asa cum vedem ca se intampla in alte tari, acolo unde exista un procent mare de vaccinati cu doua doze, cum este Israelul, incidenta este tinuta sub control in continuare si atunci cred ca mesajul pe care trebuie din nou sa il transmitem impreuna este ca avem sanse mari sa trecem cu bine prin saptamanile si lunile ce urmeaza, daca ne vaccinam. Asa cum am spus, noi suntem pregatiti pentru oricare dintre posibilitati. Am pregatit spitalele si fluxurile din spitale, tocmai pentru a face fata la o recrudescenta a cazurilor de COVID. Suntem pregatiti indiferent daca aceasta crestere va aparea sau nu sau daca va aparea mai devreme sau mai tarziu” a mai precizat ministrul Ioana Mihaila potrivit sursei citate.

Etichete: testare personal medical, testare covid-19, tulpina indiana

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: