Metodologie noua de monitorizare a sarcinii | Carnetul gravidei

25/10/2021
Metodologie noua de monitorizare a sarcinii | Carnetul gravidei

Metodologie noua de monitorizare a sarcinii | Carnetul gravidei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/metodologie-noua-de-monitorizare-a-sarcinii-carnetul-gravidei/

Medicii din Romania, intr-un efort comun cu autoritatile din domeniu, au reusit realizarea unei noi metodologii de monitorizare a sarcinii, plus un model nou de carnet al gravidei.

Aceasta metodologie a fost demarata printr-un proiect de catre Insitutul National de Sanatate a Mamei si Copilului “Alessandrescu – Rusescu” din Bucuresti. Ulterior, draftul rezultat a fost dezbatut si extensiv revizuit, in intervalul decembrie 2020 – februarie 2021, intr-un grup de lucru constituit din membri reprezentantivi din Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania, Societatea Nationala de Medicina Familiei, comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii, Asociatia Moaselor Independente si Institutul National de Sanatate a Mamei si Copilului. Forma finala rezultata a fost postata pe site-ul Ministerului Sanatatii, pentru a inregistra opinii si comentarii la adresa draftului realizat, iar in cursul lunii trecute a fost publicata in Monitorul Oficial., a declarat Conf. Dr. Dominic Iliescu, secretar al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania si seful Clinicii de Obstetrica Ginecologie II din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova pentru FORMARE MEDICALA.

In opinia acestuia, noua metodologie este mult imbunatatita fata de vechiul format, cu o vechime de aproape 30 de ani. Actualizarea era absolut necesara.

Metodologia este cu totul refacuta fata de forma initiala care, daca nu ma insel, data de la inceputul anilor 90. Este implicat un interval foarte mare de timp in care metodele si modelele de ingrijire a gravidei s-au modificat semnificativ. Ecografia obstericala a inregistrat un progres deosebit, la fel investigatiile biologice, iar ghidurile de buna practica au fost updatate in consecinta., a afirmat Conf. Dr. Dominic Iliescu.

Necesitatea colaborarii dintre medicul de familie si medicul specialist obstetrica-ginecologie

Carnetul gravidei si metodologia de monitorizare a sarcinii reprezentau instrumentele de legatura intre cele doua specialitati care au in ingrijire femeia gravida. Pentru ca aceste intrumentele de monitorizare si comunicare prezentau un grad important de vechime, lipsa de noutate, asadar, deficitare ca aplicabilitate, este posibil ca, gradual, de-a lungul ultimilor ani, sa fi contribuit la o indepartare, ‘o ruptura’ intre cele doua specialitati, Medicina de Familie si Obstetrica – Ginecologie.

Vrem, nu vrem sa recunoastem, exista o ruptura destul de importanta intre medicul de familie si medicul specialist obstetrica-ginecologie. Carnetul gravidei, implicit si metodologia care il insotea, reprezenta legatura intre cele doua specialitati. Dar, fiind perimat si deficitar ca instrument de comunicare, iar notiunile in domeniul sarcinii schimbandu-se cu o viteza foarte mare, era uzitat mai degraba sporadic.
Astfel, chiar daca gravida era luata in evidenta la medicul de familie si era monitorizata de un specialist ginecolog, primea sfaturi de la ambii medici, dar fara ca acestia sa interactioneze si sa actioneze unitar, pentru o ingrijire completa a mamei si fatului. Vaccinarea gravidei este doar un exemplu binecunoscut, unde pacienta primea informatii destul de rar si uneori contradictorii. In cadrul noii metodologii, inca de la dispensarizarea gravidelor si de la prima consultatie, este mentionat faptul ca medicul de familie, moasa sau medicul specialist de obstetrica ginecologie, trebuie sa consilieze pacientele cu privire la vaccinarile in sarcina. Circulatia acestui document intre medicii implicati intr-o forma moderna, completat de o fisa de verificare rapida a indeplinirii investigatiilor standard recomandate in sarcina, reprezinta o solutie pentru corectarea carentelor de ingrijire a sarcinii, a mai precizat Conf. Dr. Dominic Iliescu.

Noutati cuprinse in noua metodologie de monitorizare a sarcinii

Conf. Dr. Dominic Iliescu, secretarul Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, a facut referiri, pe larg, la noutatile cuprinse in noua metodologie de monitorizare a sarcinii.

Printre alte noutati din metodologie sunt mentionate ecografiile standard, cu rolurile lor, inclusiv cu modul cum se efectueaza, facandu-se trimitere la ghidurile de buna practica aprobate in Monitorul Oficial. De asemenea, o alta noutate este si un checklist sub forma unei anexe memo a consultatiilor. Rolul acestei fise de verificare este acela de a avea foarte usor o privire globala asupra intregii sarcini, asupra indeplinirii bornelor principale din monitorizarea sarcinii. Printre acestea sunt mentionate examinari clinice, ecografii, investigatii biologice. In aceasta anexa, care este ca o harta, poate fi imediat identificat ce nu s-a realizat din standardul recomandat in sarcina.
Exista anexe ale acestui document care specifica clar investigatiile necesare in fiecare trimestru de sarcina, precum si recomandari cu privire la principalele aspecte de profilaxie din sarcina: vaccinarile in sarcina, profilaxia izoimunizarii in sistem RH, a rahitismului, a anemiei feriprive si a defectelor de tub neural. Despre vaccinari, metodologia comporta o abordare globala. Se prezinta si se recomanda despre vaccinarea DTPa, anti-gripala, impotriva virusului hepatitic B si anti-Covid-19, facandu-se trimitere la ghidurile in vigoare., a mai declarat Conf. Dr. Dominic Iliescu pentru Formare Medicala.

In aceasta fisa care circula impreuna cu gravida pe tot traseul ei, se poate observa usor daca un coleg, la o consultatie anterioara, a uitat sa discute sau sa recomande pacientei anumite investigatii sau proceduri medicale. Toti cei implicati in ingrijirea gravidei, medic de familie, moasa sau specialist obstetrician, trebuie sa isi asume acest demers si sa incerce rezolvarea aspectelor anterioare ramasene elucidate sau nefinalizate. In acest fel, comunicarea si responsabilizarea celor care ingrijesc gravida vor fi mai eficiente.

Metodologia de monitorizare a sarcinii poate fi vazuta AICI.
Noul carnet al gravidei poate fi vazut AICI.

Etichete: metodologia de monitorizare a sarcinii, carnetul gravidei, conf. dr. dominic iliescu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: