Medicul de familie – un medic pentru o viata

03/04/2018

Medicul de familie – un medic pentru o viata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicul-de-familie-un-medic-pentru-o-viata/


Pare simpla, dar din contra. Medicina de familie este o specialitate foarte dificila, aruncata in ultimii ani intr-un con de umbra, iar asta pe nedrept. Medicul de familie nu este doar un medic, ci ajunge un apropiat al pacientului. Din pacate, insa, tot mai putini absolventi de Medicina urmeaza aceasta cale, asa ca medicii de familie sunt insuficienti pentru nevoile comunitatii, iar altii care sa vina din urma nu prea sunt.

Media de varsta, astazi, in medicina de familie este de 54 de ani. Foarte putini tineri isi mai doresc sa faca medicina de familie. Probabil ca isi doresc sa fie doar rezidenti, pentru ca salariul lor este foarte mare, iar dupa aceea nu vor mai dori sa fie medici de familie si isi schimba specializarea. Foarte multi dintre colegii nostrii vor iesi la pensie sau vor pleca in strainatate, pentru ca in continuare, medicii de familie sunt cei care pleaca din Romania in cel mai mare procent din totalul medicilor care fac asta. Atunci, pentru ca nu exista conditii in care sa-ti desfasori meseria, sa-ti faci profesia, pentru ca sunt dezamagiti de sistemul care i-a format, pleaca. Unii nici macar nu mai reusesc nici macar sa-si vanda Praxis-urile, ci le abandoneaza pur si simplu“, a declarat  pentru FormareMedicala.ro, dr. Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti.

Poate castigurile nu sunt cele sperate si poate nici recunoasterea, dar cu siguranta, medicina de familie are si o doza de multumire. Cea mai importanta  este aceea din ochii pacientului care devine mai mult. Devine un apropiat caruia ii cunosti familia, istoria si alaturi de care inaintezi in viata. Un om caruia ii vaccinezi primul copil, pe care il tratezi, il sfatuiesti, il indrumi in suferinta, si un om alaturi de care imbatranesti.

Medicina de familie e cea mai aproape de oameni. Eu zic ca argumentul acesta include tot. Eu am sustinut mereu si voi sustine in continuare ca medicii de familie sunt cei mai apropiati de oameni pentru ca ajung sa-i cunoasca pe tot parcursul vietii si a familiei. E un fel de legatura speciala intre pacient si medic, in care treci dincolo de simpla consultatie si simpla anamneza in care pui un diagnostic si ai terminat. Noi stim oamenii si pe dinauntru, sufletul, prietenii si mediul in care traiesc. In medicina de familie, un medic are privilegiul de a vedea pacientul ca intreg pentru ca exista aceasta comuniune speciala”, a mai precizat medicul de familie Sandra Alexiu.  

Un om se poate duce la multi medici de-a lungul anilor. Fie un cardiolog, ginecolog, ORL-ist, etc, dar intotdeauna, medicul lui personal va fi medicul de familie.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Aparat performant care depisteaza virusuri si bacterii, la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara

Stimulente pentru vaccinare: bonuri, tichete si utilaje agricole

Angajatii vor beneficia de zile libere platite pentru vaccinarea anti-Covid

Numarul cazurilor de Covid-19, in crestere in randul tinerilor

Doua sute de milioane de europeni au fost vaccinati impotriva Covid-19