Medicina de familie are nevoie de o rectificare de 45 de milioane de lei pe luna, aplicabila imediat

04/09/2017

Medicina de familie are nevoie de o rectificare de 45 de milioane de lei pe luna, aplicabila imediat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicina-de-familie-are-nevoie-de-o-rectificare-de-45-de-milioane-de-lei-pe-luna-aplicabila-imediat/

 

Societatea Nationala de MedicinaFamiliei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), organizatii reprezentative ale medicilor de familie, au invitat in repetate randuri la dialog institutiile cu putere de decizie in functionarea si dezvoltarea asistentei medicale primare din Romania, cu scopul de a analiza problemele cu care se confrunta astazi medicina familiei, scrie intr-un comunicat de presa.

“Am identificat problemele si le-am ierarhizat, am inaintat documentatia legata de finantare, de birocratie, sistemul informatic, de accesibilitate la medicatia necesara pacientilor, de masuri contractuale abuzive. Am oferit solutii si ne-am oferit disponibilitatea de a participa activ la rezolvarea problemelor”, se arata in comunicatul semnat de SNMF si FNPMF.

Potrivit acestuia, toate demersurile facute pana acum la toate nivelurile decizionale au fost complet ignorate, ca si cum aproape 30% din medicii si asistentele din Romania nu fac parte din sistemul public de sanatate care ofera servicii de interes public. Pana acum s-a acordat atentie sporita in mod discriminatoriu profesionistilor dintr-un singur segment al sistemului public de sanatate.

“Medicina de familie utilizeaza astazi sub 6% din FNUASS total, in conditiile in care rapoartele CNAS evidentiaza faptul ca, impreuna cu centrele de permanenta, aceasta furnizeaza peste 80% din serviciile medicale necesare populatiei. Strategia Nationala de Sanatate prevede oficial dezvoltarea cu precadere a asistentei medicale primare. Din pacate, din 2014 si pana in prezent acest deziderat a ramas doar teoretic. Mai mult, minimalizarea medicinei de familie s-a accentuat nepermis de mult. Starea de revoltaa medicilor de familie este la cote alarmante.De aceea, consideram ca unica solutie de mentinere a functionarii cabinetelor si de practicare a profesiei noastre este rezolvarea urgenta a discriminarilor din interiorul sistemul public de sanatate, incepand cu prima rectificare de buget ce se va opera in acest an”!”, se mai arata in comunicatul semnat de dr. Rodica Tanasescu si dr. Doina Mihaila, in care se mai scrie ca medicina de familie are nevoie de o rectificare de 45 de milioane de lei pe luna, aplicabila imediat.

Medicina de familie ca profesie liberala are nevoie de schimbari fundamentale, de un mediu propice pentru dezvoltarea specialitatii si de orientare profesionala a tinerilor medici, de o viziune moderna, de eliberarea de toate constrangerile birocratice si contractuale abuzive de care se loveste in prezent.

Sistemul medical are nevoie de o medicina de familie puternica si dezvoltata suficient pentru a prelua cel putin 85% din patologia uzuala a intregi populatii care are dreptul constitutional la sanatate. Suntem si trebuie sa ramanem baza piramidei sistemului public de sanatate, singura retea strategica nationala de servicii medicale publice din Romania.

In finalul documentului de presa emis de SNMF si FNPM se transmite raspicat ca medicii de familie sunt gata sa meargga chiar pana la intreruperea contractelor:

“Daca nici in al doisprezecelea ceas nu se inteleg aceste lucruri elementare, conform deciziei medicilor de familie pe care ii reprezentam, vom fi nevoiti sa intrerupem contractele cu casele de asigurari de sanatate”
 
 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Testare pentru depistarea Covid, cu teste gratuite, in peste 100 de farmacii

CNCAV: Vaccinarea cu doza a treia si in cabinetele medicilor de familie

OMS recomanda un tratament preventiv impotriva formelor grave de Covid

Florin Citu, despre vaccinarea obligatorie: Ar trebui sa fie ultima varianta

Chestionarul de exprimare a intentiei de vaccinare pentru elevi, validat