Medicilor de familie nu li se pot solicita servicii medicale pentru care nu exista posibilitatea de asigurare a protectiei (CMR)

15/10/2020
Medicilor de familie nu li se pot solicita servicii medicale pentru care nu exista posibilitatea de asigurare a protectiei (CMR)

Medicilor de familie nu li se pot solicita servicii medicale pentru care nu exista posibilitatea de asigurare a protectiei (CMR)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicilor-de-familie-nu-li-se-pot-solicita-servicii-medicale-pentru-care-nu-exista-posibilitatea-de-asigurare-a-protectiei-cmr/

Medicilor de familie nu li se pot solicita sa faca servicii medicale pentru care nu exista posibilitatea de asigurare a protectiei impotriva contaminarii cu SARS-CoV-2, asa cum s-ar intampla la patrunderea in focarul infectios cunoscut, transmite Colegiul Medicilor din Romania (CMR) intr-o intampinare publica.

Potrivit sursei citate, echipamentul de protectie, chiar daca ar exista, nu poate fi folosit pentru ca nu exista spatii si conditii de echipare-dezechipare, decontaminare (dus imediat), de neutralizare a echipamentului, conditii de transport la domiciliu in focar si de la domiciliul pacientilor izolati.

Totodata, Colegiul mai transmite ca medicul de familie poate asigura supravegherea de la distanta a pacientilor cu COVID-19 asimptomatici sau cu simptome minore de pe lista proprie, deci pacienti cunoscuti care nu necesita evaluarea primara a comorbiditatilor.

“Un medic de familie infectat/bolnav, deci indisponibilizat pentru pacientii de pe lista sa, ar crea consecinte dezastruoase in lant privind furnizarea de servicii pacientilor respectivi; s-ar crea un dezechilibru major privind accesul pacientilor la servicii medicale in asistenta medicala primara, avand consecinte si pentru celelalte paliere ale sistemului, mai ales pentru unitatile deprimire urgenta si asa sufocate de solicitari. Absenta medicului de familie din mediul rural ar crea efecte si mai dramatice pentru accesul la servicii medicale asiguratilor”, se precizeaza in documentul de intampinare al CMR.

Vizavi de declaratiile din spatiul public ale unor oficialitati guvernamentale precum primul-ministru, ministrul Sanatatii, consilieri ministeriali etc, cu privire la solutii la care se gandesc pentru monitorizarea si controlul pacientilor cu SARS-CoV-2, Colegiul Medicilor din Romania mai transmite ca le priveste cu mare ingrijorare.

“Decidentii trebuie sa inteleaga ca activitatea cabinetelor de medicina familiei se desfasoara in baza unor contracte de furnizare de servicii cu casele de asigurari sociale de sanatate; aceste contracte se incheie respectand o Hotarare de Guvern care aproba un Contract Cadru si norme de aplicare pentru furnizorii de servicii medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate”, mai scrie in intampinarea CMR.

HG de aprobare a Contractului Cadru si normele de aplicare respecta sau ar trebui sa respecte rezultatul negocierilor dintre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Colegiul Medicilor din Romania, reprezentant legal si legitim al tuturor medicilor care furnizeaza servicii in contract cu CAS, deci nu se pot emite ordine directe catre medicii de familie pentru efectuarea unor servicii in afara negocierilor si fara cuprinderea lor in Contractul Cadru si normele de aplicare a acestuia.

“Fara parcurgerea acestor etape, orice declaratie in spatiul public creeaza confuzie majora in randul populatiei si ingrijorarea justificata a medicilor de familie. Propunerea celor ’30 de puncte’ este chiar ofensatoare, pentru ca din aceeasi suma alocata pentru servicii s-ar plati si surplusul de puncte, scazand astfel valoarea punctului ‘per serviciu”, mai subliniaza conducerea Colegiului.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 7 EMC:

Managementul mastocitozei

Potrivit sursei citate, medicul de familie nu va patrunde in focar pentru evaluarea primara. Acesta poate face – face deja – monitorizarea la distanta pentru pacientii cu COVID-19 izolati la domiciliu; medicul de familie poate face (daca o va dori) ancheta epidemiologica pentru pacientii suspecti si confirmati COVID-19 inregistrati pe platforma DSP; orice modificare a pachetului de servicii trebuie negociata cu reprezentantii legali ai
medicilor (CMR); serviciile propuse trebuie insotite de finantare adaugata fondurilor CNAS; alta categorie de servicii tinand de sanatatea publica trebuie finantata si platita pe baza de contract cu directiile de sanatate publica’, subliniaza CMR.

“Nutrim speranta ca decidentii vor analiza cu toata atentia observatiile din acest document si vor lua cele mai intelepte hotarari numai impreuna cu reprezentantii legali si legitimi ai medicilor”, a mai transmis conducerea Colegiului Medicilor din Romania in documentul de intampinare dat publicitatii, joi, 15 octombrie.

Etichete: medici de familie, monitorizare cazuri covid, pacienti covid medici de familie, anchete epidemiologice medici de familie, cmr

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: