Medicii de familie: Solicitam demiterea celor responsabili pentru dezastrul informatic!

13/10/2016

Medicii de familie: Solicitam demiterea celor responsabili pentru dezastrul informatic!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-solicitam-demiterea-celor-responsabili-pentru-dezastrul-informatic/

SNMF-FNPMFSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), organizatii reprezentative ale medicilor de familie din Romania, in numele celor pe care ii reprezinta, acuza CNAS de lipsa totala de transparenta si iresponsabilitate in asigurarea sanatatii pacientilor, prin proasta gestionare a Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate din Romania, dar si a modului greoi in care se desfasoara prescriptia medicamentelor in Romania!

Ceea ce se intampla in sistemul de sanatate de cativa ani incoace si s-a acutizat in ultimele zile nu mai poate fi tolerat!

Conform Legii sanatatii, Art. 270, (1) Atributiile CNAS sunt urmatoarele:

b) elaboreaza, implementeaza si gestioneaza procedurile si formularele unitare, avizate de Ministerul Sanatatii Publice, pentru administrarea sistemului de asigurari sociale de sanatate;(…) k) asigura organizarea sistemului informatic si informational unic integrat pentru inregistrarea asiguratilor si pentru gestionarea si administrarea fondului. Consideram ca in acest moment, CNAS incalca aceasta lege!

Asa cum am mai atras atentia public, in Contractul-cadru, pe baza caruia se contracteaza intreaga activitate din sistemul de sanatate, exista nenumarate obligatii, sanctiuni si imputari pentru furnizorii de servicii medicale referitoare la sistemul informatic, dar CNAS nu are nici obligatii, nici sanctiuni in privinta nefunctionarii sistemelor informatice.

Legiuitorii nu au prevazut si nu au acceptat proceduri sau solutii de rezerva de validare si raportare in conditiile in care PIAS nu functioneaza. Aceasta situatie nu mai poate fi tolerata!

Nu mai acceptam sa ne asumam riscul de a lucra offline cand sistemele nu functioneaza, deoarece riscam imputarea unor sume impresionante. Serviciile efectuate in afara prevederilor contractuale sunt imputabile medicilor, inclusiv costurile derivate din acestea(retete, trimiteri etc).

Pacientii nostri sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestor grave disfunctionalitati, iar noi suntem nevoiti sa fim partasi la un atac la dreptul bolnavilor de a-si primi medicamentele de care au nevoie! Accesul le este ingradit suplimentar la acestea din cauza unor protocoale adesea ridicole pentru a limita prescrierile. Medicii nu pot prescrie medicamente banale, pacientii sunt pusi pe drumuri dupa scrisori medicale, listele de medicamente  au ajuns enciclopedii codificate, pline de restrictii si piedici.

Acestora li se adauga si piedicile administrative impuse tot de CNAS (calitatea de asigurat, valoarea pensiei, semnaturi si declaratii, desele avarii ale PIAS samd).

Nu mai practicam o profesie liberala, iar pacientul nu mai este de mult in centrul atentiei si siguranta lui este discutabilla,  prin ingradirea accesului la ingrijiri si terapie. Medicii sunt santajati cu controale abuzive si interpretari excesive ale unor prevederi legale si primesc sanctiuni care ii deprofesionalizeaza.

Umilintele au atins cote maxime in aceste ultime zile, in care a trebuit sa pierdem nopti pentru a nu risca imputari si a incerca validarea muncii noastre de peste zi.

Solicitam tratarea cauzei si nu a efectului acestor anomalii, demiterea celor responsabili, cercetarea modului in care a fost conceput si achizitionat Sistemul informatic, pedepsirea vinovatilor si gasirea unei solutii de urgenta pentru functionarea sistemului de sanatate la parametri optimi.

 

Presedinte FNPMF                                                                                            Presedinte SNMF

Dr. Doina Mihaila                                                                                                 Dr. Rodica Tanasescu

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela

Pfizer: A treia doza de vaccin produce de 5 ori mai multi anticorpi impotriva variantei Delta

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a lansat Ghidul asiguratului

CE a semnat un contract pentru un tratament experimental cu anticorpi impotriva Covid-19