Medicii de familie nu se bucura de cresterea bugetului in Asistenta Medicala Primara cu 26% in 2019 fata de 2018

24/04/2019
Medicii de familie nu se bucura de cresterea bugetului in Asistenta Medicala Primara cu 26% in 2019 fata de 2018

Medicii de familie nu se bucura de cresterea bugetului in Asistenta Medicala Primara cu 26% in 2019 fata de 2018

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-nu-se-bucura-de-cresterea-bugetului-in-asistenta-medicala-primara-cu-26-in-2019-fata-de-2018/

Contractul-Cadru semnat in 2018 si continuat prin acte aditionale in ianuarie si aprilie 2019 pana in iulie 2019, stabileste modul de calcul al valorii definitive a punctului pentru plata per capita si pe servicii medicale:
“(4) Pentru stabilirea valorii definitive a unui punct per capita şi per serviciu, fondul anual aferent asistenţei medicale primare din care se scade suma corespunzătoare lit. a) a alin. (3) se defalcă trimestrial.”

Asa cum reiese din textul de lege, penru primul trimestru al anului 2019 trebuia sa se calculeze bugetul aprobat pentru anul 2019 PE ANUL 2019, pe fiecare trimestru, dupa ce se scad cheltuielile cu regularizarile din trimestrul IV 2018 si cea cu medicii nou intrati in sistem, iar suma rezultata se imparte 50% pentru per capita si 50% pentru plata per serviciu.

Prin impartirea acestor sume la numarul de puncte realizate in trimestru, se stabilesc valorile definitive ale punctelor PC si pe SM.

Pe data de 23 aprilie pe site-ul CNAS au aparut valorile definitive ale punctului pe trimestrul I 2019. Spre surprinderea noastra, acestea au fost calculate la bugetul pe anul 2018 si nu la cel pe 2019, asa cum ar fi fost normal.

Acest lucru aduce un prejudiciu tuturor medicilor de familie deoarece este incalcata legea – lucru pentru care noi suntem santionati de CNAS daca o facem – sunt medici care ies din sistem – pensionare, plecare din tara sau chiar deces – si nu sunt platiti pentru munca prestata.

De asemenea, exista riscul ca in trimestrele urmatoare diferenta neplatita sa nu se regaseasca in noile valori de punct, iar banii sa fie declarati ca nefolositi si, la o ulterioara rectificare, aceste sume sa fie pierdute prin rectificare negativa.

Citeste si: Promisiuni de cresterea procentajului pentru medicii de familie

Etichete: contractul-cadru, buget asistenta medicala primara, plata per capita, medici de familie

autor

Autor: Catalin Petrencic

Medic de familie

1 Comentarii

  1. Gavrilescu Dan -Decebal says:

    Cine trebuie sa raspunda pentru aceasta ilegalitate? Sau decidentii sunt deasupra legii?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: