Medicii de familie: Ingrijirea pacientilor cu boli cronice este in pericol

23/03/2020

Medicii de familie: Ingrijirea pacientilor cu boli cronice este in pericol

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-ingrijirea-pacientilor-cu-boli-cronice-este-in-pericol/

Medicii de familie semnaleaza pericolul in care sunt pacientii cu boli cronice prin lipsa de pe piata a unor substante active esentiale in tratamentul acestor afectiuni.

In acest moment, este cazul metforminului si a levotiroxinei, care lipsesc cu desavirsire din farmacii, transmite SNMF intr-un comunicat de presa.

“Metforminul este un medicament de baza pentru majoritatea pacientilor cu diabet zaharat tip 2, pentru foarte multi este singura medicatie. Decompensarea diabetului nu inseamna doar lipsa controlului glicemic, ci reprezinta simultan cresterea riscului de evenimente cardio-vasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic), de complicatii renale, oftalmologice, de aparitie a piciorului diabetic etc”, se precizeaza in comunicatiul SNMF.

Prevalenta diabetului este in crestere la nivel mondial. Conform datelor IDF (International Diabetes Federation), IDF DIABETES ATLAS Ninth edition 2019, in prezent, 463 de milioane de persoane au diabet, numarul acestora fiind estimat la 700 de milioane in 2045.

Potrivit sursei citate, se considera ca una din 11 persoane are diabet, ca una din doua persoane cu diabet este nediagnosticata si ca, la fiecare 8 secunde, o persoana cu diabet isi pierde viata din cauza diabetului si a complicatiilor acestora.

“Levotiroxina reprezinta singura substanta activa folosita in Romania pentru tratarea hipotiroidismului. Prevalenta pacientilor cu hipotiroidism poate depasi 12% din populatia generala, conform American Thyroid Association”, mai scrie in comunicatu SNMF.

Conform medicilor de familie, a sista accesul pacientilor la tratamentul esential pentru controlul bolii presupune aparitia de complicatii si chiar cresterea riscului de mortalitate.

“O astfel de situatie nu e de dorit niciodata, dar, in contextul pandemiei cu COVID-19, lipsa accesului la medicatia de baza poate fi catastrofala, pentru ca, in aceasta perioada, accesul la servicii medicale de specialitate este limitat si pentru ca evolutia unei persoane cu afectiuni cronice decompensate in cazul infectiei cu COVID-19 este cel mai probabil fatala. Solicitam asigurarea accesului la medicatia de baza pentru pacientii cu boli cronice, orice sincopa in asigurarea stocurilor de medicamente pune viata acestora in pericol”, transmite presedintele SNMF, Dr. Dina Mergeani.

Etichete: medicamente boli cronice, pacienti boli cronice, metformin, tratament diabet, levotiroxina, tratament hipotiroidism, snmf

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Radu Ganescu: Siguranta pacientului, un subiect uitat o lunga perioada de timp

Medicii din centrele de vaccinare isi primesc salariile restante din august

CMR cere eforturi din partea tuturor factorilor pentru a asigura nasteri in siguranta

Citu, despre certificatul verde Covid: Chiar nu este nicio discriminare

Dr. Catalina Poiana: Am ales profesia de medici pentru ca punem pacientul mai presus de orice