Medicii de familie: Difteria a devenit amenintare pentru Romania

21/11/2019
Medicii de familie: Difteria a devenit amenintare pentru Romania

Medicii de familie: Difteria a devenit amenintare pentru Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-difteria-a-devenit-amenintare-pentru-romania/

Medicii de familie solicita imperios autoritatilor sa intensifice masurile de prevenire si sa se pregateasca pentru combaterea difteriei.

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii, joi, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) trage un semnal de alarma in ceea ce priveste amenintarea epidemiologica de la granita de Nord a tarii.

Masurile luate de Ministerul Sanatatii (MS) pana in acest moment sunt bune, necesare, insa trebuie completate, spun medicii de familie, care precizeaza ca au primit alerte epidemiologice de la directiile judetene de sanatate publica, iar ministerul a dispus achizitionarea de stocuri de ser vaccinal impotriva difteriei.

Astfel, SNMF solicita oficial lansarea de urgenta a unui program national pentru vaccinarea populatiei adulte expuse riscului de imbolnavire, program care sa cuprinda masuri de sustinere/compensare a costurilor pentru vaccin si campanii de informare si constientizare a populatiei.

“Medicii de familie din Romania isi arata disponibilitatea de a se implica cu seriozitate in campania de prevenire a aparitei si raspandirii difteriei. De altfel noi, medicii din prima linie, am inceput deja sa informam populatia si sa recomandam masuri de preventie.”, declara Dr. Dina Mergeani, presedintele SNMF.

Argumentele pentru o astfel de solicitare sunt:

• Difteria este o boala prevenibila prin vaccinare pentru care, in Romania, se face imunizare din 1960. Ultimul vaccin din Programul National de Vaccinare care contine anatoxina difterica se administreaza la 14 ani iar perioada de protectie in fata bolii este de 10 ani in medie. In lipsa administrarii unui rapel la toti adultii de peste 24 de ani se creaza conditiile aparitiei unei populatii receptive, expuse riscului de imbolnavire;

• Ca o consecinta a fenomenului de ”reticenta la vaccinare” inregistrat in ultimul deceniu, exista un procent important de copii si tineri care au varsta pana in 24 de ani fara schema completa si protectie optima pentru ca parintii nu au respectat programul national de imunizare;

• In Romania se foloseste un vaccin care se utilizeaza in toata Europa si care poate fi administrat si adultilor. Vaccinul asigura protectie in acelasi timp si fata de tetanos (boala cu evolutie extrem de grava chiar si cu tratament specific) si fata de tusea convulsiva (din ce in ce mai des intalnita la nivel global);

• In statele civilizate, vaccinarea impotriva difteriei se face periodic, si dupa varsta copilariei, prin programe nationale.

Continut educational:

“Este evident ca doar printr-un efort national putem face fata unei amenintari atat de mari precum o epidemie de difterie. Noi, medicii de familie, avem un rol foarte important in depistarea bolii insa preventia, in care deja suntem direct implicati, poate fi facuta doar prin deciziile si implicarea autoritatilor, cu costurile de rigoare”, se mai precizeaza in comunicatul citat.

De asemenea, medicii de familie mai transmit ca “o investitie in preventia primara, mai ales cand amenintarea a devenit evidenta, este o initiativa obligatorie.”

Etichete: difterie, epidemie difterie ucraina, vaccin difterie, vaccin medicul de familie, vaccinare la medicul de familie, societatea nationala de medicina familiei, snmf

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: