Medicii de familie combat informarea superficiala a pacientilor privind afectiunile lor

30/01/2012

Medicii de familie combat informarea superficiala a pacientilor privind afectiunile lor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-combat-informarea-superficiala-a-pacientilor-privind-afectiunile-lor/

Avand in vedere tendinta pacientilor de a se informa pe cont propriu despre propriile afectiuni ce determina  adesea  decizii gresite, medicii de familie depun un real efort, cu sprijinul platformei FormareMedicala.ro, pentru a le explica contextul corect in care trebuie sa interpreteze aceste informatii, astfel incat sa poata lua o decizie informata, bazata pe date reale, stiintifice.

Bucuresti, 30 ianuarie 2012. Atat in Romania, cat si la nivel international, se manifesta o tendinta a pacientilor de a se informa pe cont propriu despre diverse afectiuni sau despre mentinerea starii generale de sanatate, sursele alese fiind adesea incomplete, invechite, continand greseli grave sau interpretarile putand suferi mari erori de context. Medicii de familie semnalizeaza de fiecare data deciziile incorecte luate pe baza acestor informatii, asa cum s-a intamplat in cazul respingerii vaccinarii obligatorii a copiilor la Harghita. Cum studiile recente ii pozitioneaza ca sursa de informare principala si de maxima incredere pentru pacienti, medicii de familie isi asuma provocarea de a-si indruma corespunzator pacientii, oferind sfaturi bazate atat pe experinta, cat si pe cele mai noi informatii din domeniul medical.

Pentru a combate tendinta informarii pe cont propriu si a-i sustine pe medicii de familie in eforturile de a contracara efectele negative ale acestui fenomen ce ia amploare si in Romania, FormareMedicala.ro le pune la dispozitie cursuri online gratuite creditate cu puncte EMC, axate pe comunicarea cu pacientul, articole de specialitate redactate atat de medici de familie, cat si de alti specialisti, interviuri ce pun in discutie aspecte medicale de actualitate, metode si sfaturi privind imbunatatirea comunicarii cu pacientul, precum si noutatile medicale relevante.

Traim timpuri in care suntem incurajati sa facem cat mai multe singuri, pentru a economi timp si bani, informandu-ne pe Internet, fara a evalua credibilitatea sau expertiza surselor consultate, sau intreband persoane neavizate. In cazul sanatatii, riscurile sunt mult prea mari pentru a lua hotarari dupa consultarea unor informatii partial adevarate, neactualizate sau complet gresite”, a explicat Dr Rodica Tanasescu, Presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei. „Medicii de familie trebuie, dincolo de ingrijirea si indrumarea efectiva a pacientilor, sa se concentreze si pe castigarea si pastrarea increderii pacientilor, oferindu-le acestora informatii atunci cand au nevoie, astfel incat acestia sa fie deschisi la a le cere sfatul in orice problema medicala. Acest timp de relatie apropiata intre medici de familie si pacienti este sustinuta si prin atitudine, dar si prin perfectionarea activa si urmarirea atenta a noutatilor din domeniu.”

Dincolo de a atrage atentia asupra consultarii surselor neavizate si a semnala cazurile in care astfel de informatii eronate duc la decizii periculoase pentru pacienti, FormareMedicala.ro le ofera medicilor de familie toate resursele de care au nevoie pentru a comunica eficient cu pacientii, informandu-i corect despre fiecare aspect medical ce ii intereseaza.

Despre FormareMedicala.ro:

FormareMedicala.ro este singurul portal din Romania dedicat in exclusivitate medicilor de familie, realizat sub egida Societații Nationale de Medicina Familiei, care ofera cursuri interactive gratuite, principalele obiective ale portalului fiind sustinerea educatiei medicale continue si cresterea impactului medicului de familie in sistemul medical, spre beneficiul pacientilor. Mai multe detalii pe: https://www.formaremedicala.ro 

Despre Societatea Nationala de Medicina Familiei:

Societatea Nationala de Medicina Familiei isi propune ca scop: dezvoltarea si afirmarea specialitatii de medicina familiei, reprezentarea, sustinerea si protejarea intereselor cu caracter profesional, stiintific, legislativ, juridic, si promovarea intereselor economice ale medicilor de familie. SNMF are filiale in toate judetele si peste 6000 de membri. Mai multe pe http://www.snmf.ro

Contact presa:

Alina Popescu
PR Coordinator
alina.popescu@formaremedicala.ro
Telefon: 0741 073 753
Twitter: @formaremedicala
Facebook: Formare Medicala

Autor: Alina Popescu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: