Medicii de familie cer 10% din FNUASS

02/11/2017

Medicii de familie cer 10% din FNUASS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-cer-10-din-fnuass/

Conform analizei realizate de SNMF si FNPMF, numarul mediu al consultatilor medicale acordate de medicii de familie a crescut cu mai mult de 50% fata de anul 2009.

Conform datelor INS, aproape jumatate din populatia rezidenta a apelat, cel putin o data, la medicul de familie sau la un medic de medicina generala in ultimele 12 luni, efectuand in medie 3,7 consultatii.

Acest lucru demonstreaza un grad de aglomerare si incarcare fara precedent a cabinetelor medicilor de familie, care creste presiunea pe sistemul de asistenta medicala primara, obligat sa ramana in aceleasi conditii financiare precare ca inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Din 1999 pana in 2017, bugetul FNUASS a crescut de 18,1 ori, in timp ce alocarile pentru asistenta medicala primara de doar 12 ori.

Daca raportul de crestere ar fi fost respectat, bugetul AMP ar fi trebuit sa fie in 2017 de 2,538 miliarde lei, adica cu 858 milioane lei mai mare decat este acum, respectiv de 8,78% din FNUASS total, fata de 5,83% cat este in prezent.

Daca adaugam si nevoia dezvoltarii firesti a cabinetelor de medicina familiei, pentru oferirea unor servicii diversificate si de calitate, este evident ca se impune un procent European din bugetul sanatatii pentru medicina de familie, adica minimum 10% din FNUASS total.

Interviu Dr. Marina Pircalabu, presedinte interimar FNPMF

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Medicii de familie, voluntari in cadrul DSP Arad in lupta cu Covid-19

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, noul presedinte al Colegiului Medicilor din Romania

Reglementari noi privind acordarea serviciilor medicale pentru pacientii cu COVID-19 | Rolul medicilor de familie

Bolnavii de tuberculoza si tratati la domiciliu vor beneficia de o indemnizatie de hrana

Germania face pregatiri pentru campania de vaccinare anti-Covid inainte de finalul anului