Medicii de familie cer 10% din FNUASS

02/11/2017

Medicii de familie cer 10% din FNUASS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-cer-10-din-fnuass/

Conform analizei realizate de SNMF si FNPMF, numarul mediu al consultatilor medicale acordate de medicii de familie a crescut cu mai mult de 50% fata de anul 2009.

Conform datelor INS, aproape jumatate din populatia rezidenta a apelat, cel putin o data, la medicul de familie sau la un medic de medicina generala in ultimele 12 luni, efectuand in medie 3,7 consultatii.

Acest lucru demonstreaza un grad de aglomerare si incarcare fara precedent a cabinetelor medicilor de familie, care creste presiunea pe sistemul de asistenta medicala primara, obligat sa ramana in aceleasi conditii financiare precare ca inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Din 1999 pana in 2017, bugetul FNUASS a crescut de 18,1 ori, in timp ce alocarile pentru asistenta medicala primara de doar 12 ori.

Daca raportul de crestere ar fi fost respectat, bugetul AMP ar fi trebuit sa fie in 2017 de 2,538 miliarde lei, adica cu 858 milioane lei mai mare decat este acum, respectiv de 8,78% din FNUASS total, fata de 5,83% cat este in prezent.

Daca adaugam si nevoia dezvoltarii firesti a cabinetelor de medicina familiei, pentru oferirea unor servicii diversificate si de calitate, este evident ca se impune un procent European din bugetul sanatatii pentru medicina de familie, adica minimum 10% din FNUASS total.

Interviu Dr. Marina Pircalabu, presedinte interimar FNPMF

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Ce raspuns a oferit Ministerului Sanatatii la solicitarea de suplimentare a fondurilor alocate cabinetelor de medicina familiei

Accidentul vascular cerebral sever, cauza de mortalitatea precoce

Ministrul Sanatatii: Legea vaccinarii nu se refera la obligativitate

Neurochirurgi demisionari de la Colentina: Am ajuns in situatia de a refuza peste 60 de pacienti cu tumori cerebrale complexe

DSP Suceava are director nou