Medicii de familie: Asteptam un document oficial cu propuneri concrete si termene

11/01/2018

Medicii de familie: Asteptam un document oficial cu propuneri concrete si termene

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-asteptam-un-document-oficial-cu-propuneri-concrete-si-termene/


Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au luat la cunostinta din comunicatul de ieri 10 ianuarie 2018, al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) despre propunerile de solutionare a unora dintre probleme semnalate de Coalitia Solidari pentru Sanatate, in numeroasele runde de intalniri intre reprezentantii pacientilor, ai medicilor de familie pe de o parte si ai Ministerului Sanatatii (MS) si ai CNAS, de cealalta parte.

Ne bucuram de intentia anuntata, insa precizam ca un comunicat de presa general nu tine loc de document legislativ, nu contine precizari legate de ordinele, hotararile de guvern, legile care trebuie modificate, nu se preconizeaza intervalul de timp, termenele si persoane responsabile pentru ca aceste modificari sa devina operabile.

In continuare asteptam un document oficial cu propuneri concrete si termene de solutionare ale acestora. Salutam propunerile privind procesul de debirocratizare.

Consideram ca propunerile anuntate in comunicatul CNAS se refera mai ales la ameliorarea accesului pacientilor la servicii de sanatate si raspund in mare masura multiplelor noastre solicitari legate de respectarea drepturilor pacientilor, indeosebi celor legate de trimiterea datelor medicale in dosarul electronic de sanatate (DES) fara acceptul pacientilor.

Consideram insa ca legislatia referitoare la DES trebuie consistent ameliorata, trebuie sa existe precizari clare care sa permita completarea din partea pacientului a unui refuz standard, pe o anexa asumata de CNAS, in format electronic, care sa respecte drepturile pacientului si sa protejeze atat pacientul, cat si medicul de eventualele deficiente, atat in siguranta stocarii datelor cat si in ceea ce priveste confidentialitatea lor.

Asteptam in continuare un raspuns si din partea MS in ceea ce priveste reducerea documentelor prevazute de sistemul informational al acestuia, adica raportarea unitara si moderna, in format electronic, a datelor pe care astazi directiile sanitare le solicita in mod neunitar de la cabinetele medicale de pe tot teritoriul tarii.

Mai exact, atragem atentia ca in afara documentelor care au legatura cu contractele furnizorilor de servicii medicale cu casele de asigurari, mai exista numeroase documente, registre, fise, referate, certificate, adeverinte si alte documente care sunt solicitate fara fundament de catre diverse comisii, inspectorate, alte institutii nemedicale care solicita excesiv activitatea din medicina familiei.

Consideram ca simplificarea circuitelor hartiilor si utilizarea datelor electronice in deplina siguranta vor permite colectarea mai rapida a unor date reale de morbiditate, estimari corecte, alcatuirea unor strategii de durata privind serviciile preventive si monitorizarea patologiilor care impovareaza sistemul de sanatate, astfel incat sa depasim etapa actiunilor formale.

Propunerile din comunicat sunt asteptate de multa vreme, atat de catre pacienti cat si de catre medici. Impreuna ne exprimam dorinta de a fi implementate cat mai repede.
 
 Vicepresedinte FNPMF                              Presedinte SNMF
Dr. Marina Pircalabu                                 Dr. Rodica Tanasescu

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Vasiliu Georgeta Liana says:

    Subscriu. Așa cum un simplu comunicat de presă, referitor la împiedicarea medicilor de familie de a semna actul adițional după data de 4 ianuarie, a avut putere de lege, tot așa, dorim ca si acest comunicat de presă să fie pus in aplicare cât mai curând, atât in beneficiul pacienților, cât și al medicilor. De asemenea, cerem să se aducă aceste hotărâri și la cunoștința medicilor specialiști din spitale și ambulatoriul de specialitate, mai precis,hotărârile legate de prescrierea medicamentelor, precum și initierea tratamentelor de către aceștia.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: