Medicamentele sub supraveghere speciala – marcate cu un triunghi negru

29/04/2013

Medicamentele sub supraveghere speciala – marcate cu un triunghi negru

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicamentele-sub-supraveghere-speciala-marcate-cu-un-triunghi-negru/

poza tratament medicamentosAgentia Europeana a Medicamentului si Agentia Franceza a Medicamentului au anuntat joi ca incepand cu aceasta toamna medicamentele aflate sub supraveghere speciala in cadrul Uniunii Europene vor fi marcate printr-un triunghi negru inversat, regasit in prospectele acestora.

Utilizarea triunghiului negru va fi impusa firmelor care comercializeaza medicamente in toate statele membre ale Uniunii Europene, incepand din toamna anului 2013”, au declarant cele doua agentii. Acest semn distinctiv se va afla in prospectul medicamentului si va fi insotit de o explicatie asupra faptului ca medicamentul se afla sub supraveghere intensificata.

Prima lista a medicamentelor aflate sub supraveghere in UE, publicata joi de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) contine 103 medicamente, acestea diferentiindu-se prin faptul ca au in compozitie o substanta activa noua sau un produs biologic nou.

In niciun caz nu este vorba despre medicamente periculoase si nu trebuie intrerupt un tratament fara sa se ceara aviz de la medic sau de la farmacist”, au subliniat reprezentantii Agentiei Franceze a Medicamentului (ANSM), aceasta organizatie amintind si ca toate medicamentele sunt supravegheate in UE de la lansarea lor pe piata.

Printre medicamentele aflate sub supraveghere intensificata  se numara vaccinul Pandemrix, utilizat in tratamentul gripei pandemice A (H1N1) in 2009-2010, dar care in prezent nu mai este comercializat in Franta, deoarece are un risc crescut de narcolepsie.

Lista acestor medicamente poate fi consultata pe site-urile ANSM si EMA. Aceasta va fi actualizata lunar si va fi completata progresiv, cu medicamente identificate si raportate drept substante active ce trebuie supravegheate.

Sursa stire: Agerpres/AFP

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: