Masuri de ultima ora ce vizeaza medicii si personalul medical

18/03/2020
Masuri de ultima ora ce vizeaza medicii si personalul medical

Masuri de ultima ora ce vizeaza medicii si personalul medical

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/masuri-de-ultima-ora-ce-vizeaza-medicii-si-personalul-medical/

Autoritatile din Romania au luat mai multe masuri ce vizeaza medicii si personalul medical, in scopul reoganizarii sistemului de sanatate pentru a preintampina situatia creata de infectia cu Covid-19.

Masurile comunicate de Grupul de Comunicare Strategica sunt:

• Incepand data de 18 martie, rezidentii la specialitatile medicina de urgenta, anestezie terapie intensiva, boli infectioase, vor intrerupe stagiile de practica in toate celelalte sectii in care sunt distribuiti si se vor prezenta pana la ora 12.00 la centrele de indrumare pentru includerea in turele si garzile din sectiile a caror specialitate o urmeaza.

• Rezidentii in specialitatile medicina de interna si medicina de familie intrerup de asemenea stagiile de pregatire si se vor prezenta la Directiile de Sanatate Publica in vederea repartizarii la Serviciile Judetene de Ambulanta, unitatile de primiri urgente, camerele de garda sau sectiile de spital, in functie de necesitati.

• Rezidentii din alte specialitati medicale decat cele enumerate pana acum vor fi luati in evidenta pentru a fi repartizati in functie de necesitati.

• Rezidentii aflati in alte centre decat cele de indrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidentiat in vederea luarii in evidenta si repartizarii in functie de necesitati.

• In localitatile unde sunt mai multe spitale, rezidentii vor fi repartizati in functie de nevoile fiecarei unitati spitalicesti, in colaborare cu Directiile de Sanatate Publica.

• Programul de pregatire pentru obtinerea atestatului in medicina de urgenta prespitaliceasca va fi suspendat si cursantii se vor intoarce de urgenta la unitatile de unde provin.

• La nivelul fiecarui centru universitar, din cadrul facultatilor de medicina, vor fi recrutati studenti, incepand cu cei din anul patru, pe baza de voluntariat, pentru a sprijini activitatile din camerele de garda. Studentii recrutati desfasoara activitati de sprijin doar in situatia depasirii capacitatii curente a unitatilor medicale.

• Recrutari similare se vor face in fiecare judet unde exista scoli postliceale sanitare, incepand cu cei din anul 2. De asemenea, elevi recrutati vor desfasura activitati de sprijin doar in cazul depasirii capacitatii curente a unitatilor medicale.

• Comitetele judetene si locale de urgenta se vor asigura de cazarea si hranirea studentilor si elevilor recrutati.

De asemenea, tot prin ordin al comandantului actiunii a fost stabilit faptul ca Institutul National de Sanatate Publica este desemnat autoritate responsabila pentru monitorizarea testarii si raportarea integrata a situatiilor generate de noul tip de coronavirus.

Tot prin ordin al comandantului actiunii a fost operationalizat Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei.

Totodata, au fost instalate 162 de corturi speciale, destinate triajului medical, dar si pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei.

In acelasi timp, Ministerul Apararii Nationale va construi si operationaliza un nou corp ce va avea servi ca spital militar de tip ROL II in incinta spitalului Ana Aslan.

Etichete: masuri coronavirus, preventie coronavirus, covid-19, medici rezidenti, medicina de familie, institutul national de sanatate publica

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: