Malformatie arterio-portala operata in premiera

07/08/2015

Malformatie arterio-portala operata in premiera

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/malformatie-arterio-portala-operata-in-premiera/

poza operatieMalformatie rara, vindecata printr-o operatie in premiera, in Romania. In lume exista cel mult 50 de astfel de cazuri.

O femeie diagnosticata cu o malformatie arterio-portala, o boala extrem de rara care ii punea viata in pericol, a fost operata la Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Mures.

“In asta ar trebui sa vina sangele adus de la intestine si sa mearga in ficat, sa-l prelucreze si ulterior sa-l verse in venele hepatice, suprahepatice. Aici, din cauza suntului, merge invers, retrograd si creste presiunea”, spune medicul Lucian Marginean, conform Digi24.

Acesta este primul caz inregistrat in Romania , iar pacienta este o femeie varsta de 79 de ani, din Brasov.

Din cauza malformatiei, vena porta care iriga ficatul comunica cu sistemul venos si creaza o hipertensiune ce poate duce la acumularea de lichid in stomac sau formarea de varice la nivelul esofagului.

“Practic, printr-o mica incizie sa intram chiar la nivelul suntului, in artera respectiva si sa lipim. E o solutie unica pentru ca cea chirugicala… nu ai cum sa ajungi la ele sa le separi. Sunt multe. Sunt de dimensiuni foarte mici”, a mai explicat medicul Lucian Marginean

“Va spun sincer ca aceasta pacienta a fost o provocare nu numai pentru el ci si pentru intreaga echipa multidisciplinara. Bolnava este bine, afebrila, nu acuza nici macar o durere difuza abdominala”, a declarat si Calin Molnar, seful Clinicii de Chirurgie I SCJU, citata de Digi24.

Operatia s-a desfasurat in bune conditii, iar starea pacientei este una foarte buna. Daca nu vor exista complicatii, ea ar putea fi externata in cateva zile.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Dr. Virgil Musta, despre trichineloza: Fazele bolii si ce avem de facut

Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, trimis in judecata de DNA

Streinu-Cercel: Inca un val epidemic, foarte probabil la inceputul anului viitor

OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

Dr. Diaconu despre retragerea lui Mihai Craiu: Stim cum e sa-ti spuna cineva ca te omoara