Malformatie arterio-portala operata in premiera

07/08/2015

Malformatie arterio-portala operata in premiera

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/malformatie-arterio-portala-operata-in-premiera/

poza operatieMalformatie rara, vindecata printr-o operatie in premiera, in Romania. In lume exista cel mult 50 de astfel de cazuri.

O femeie diagnosticata cu o malformatie arterio-portala, o boala extrem de rara care ii punea viata in pericol, a fost operata la Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Mures.

“In asta ar trebui sa vina sangele adus de la intestine si sa mearga in ficat, sa-l prelucreze si ulterior sa-l verse in venele hepatice, suprahepatice. Aici, din cauza suntului, merge invers, retrograd si creste presiunea”, spune medicul Lucian Marginean, conform Digi24.

Acesta este primul caz inregistrat in Romania , iar pacienta este o femeie varsta de 79 de ani, din Brasov.

Din cauza malformatiei, vena porta care iriga ficatul comunica cu sistemul venos si creaza o hipertensiune ce poate duce la acumularea de lichid in stomac sau formarea de varice la nivelul esofagului.

“Practic, printr-o mica incizie sa intram chiar la nivelul suntului, in artera respectiva si sa lipim. E o solutie unica pentru ca cea chirugicala… nu ai cum sa ajungi la ele sa le separi. Sunt multe. Sunt de dimensiuni foarte mici”, a mai explicat medicul Lucian Marginean

“Va spun sincer ca aceasta pacienta a fost o provocare nu numai pentru el ci si pentru intreaga echipa multidisciplinara. Bolnava este bine, afebrila, nu acuza nici macar o durere difuza abdominala”, a declarat si Calin Molnar, seful Clinicii de Chirurgie I SCJU, citata de Digi24.

Operatia s-a desfasurat in bune conditii, iar starea pacientei este una foarte buna. Daca nu vor exista complicatii, ea ar putea fi externata in cateva zile.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

SARS-CoV 2 ar putea fi declarata boala profesionala pentru salariatii din Sanatate

Se ia in calcul solicitarea unui test Covid pentru cei care vin in Romania din state cu indice mare de infectare

Rusia intentioneaza sa inregistreze al doilea vaccin anti-Covid

Premiera la Brasov: Operatie de protezare valvulara aortica minim invaziva cu bioproteza resilia

Tataru, despre ipoteza unor noi restrictii dupa alegeri: Tine doar de noi daca vom avea un lockdown sau nu