Malaria sta la baza bacteriemiei in cazul copiilor

13/09/2011

Malaria sta la baza bacteriemiei in cazul copiilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/malaria-sta-la-baza-bacteriemiei-in-cazul-copiilor/

Actiunile impotriva malariei, precum plasele de tantari tratate cu insecticid, medicatie antimalarica si controlul populatiilor de tantari, ar putea reduce substantial cazurile de bacteriemie, care duc la decesul a sute de mii de copii anual, in Africa si nu numai. Aceasta este concluzia unui studiu finantat de Wellcome Trust si publicat in Lancet.

Cercetatorii de la KEMRI-Wellcome Trust Research Programme din Kilifi, Kenya au examinat boli precum malaria, bacteriemia, ce includ cazuri severe de meningita, pneumonie si septicemie. Ipoteza oamenilor de stiinta a fost ca malaria sta la baza multora dintre cazurile de bacteriemie.

Pentru a-si testa ipoteza, grupul de cercetatori, condus de dr. Anthony Scott, a profitat de pe urma unui antimalaric genetic prezent in populatie – gena celuelor falciforme – pentru a observa daca anumiti copii, purtatori ai genei, au avut risc mai mic de a dezvolta bacteriemie decat copiii nepurtatori ai genei.

“Rezultatele noastre au fost concludente: copiii purtatori ai genei au dezvoltat bacteriemie intr-o proportie mai mica decat copiii normali, care nu sunt purtatori ai genei. In orice caz, sunt necesare si alte studii. Nu stim exact daca cei mici, purtatori ai genei celulelor falciforme sunt protejati impotriva malariei. E posibil ca acelasi mecanism imunitar sa protejeze si importiva bacteriemiei?”, a precizat dr. Anthony Scott.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Spitalul Militar face angajari fara concurs pentru 53 de posturi

Ministrul Sanatatii spune ca personalul medical este epuizat, dar nu va renunta: Noi putem reusi doar impreuna

Spitalul pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Capitala angajeaza personal medical fara concurs

Record de cazuri noi de Covid-19, in Romania | Peste 4.800 in 24 de ore

Sondaj international: Ar fi oamenii dispusi sa se vaccineze impotriva Covid-19?