PRIMER: Majorarea taxei clawback inseamna compromiterea accesului la medicamente

31/01/2023
PRIMER: Majorarea taxei clawback inseamna compromiterea accesului la medicamente

PRIMER: Majorarea taxei clawback inseamna compromiterea accesului la medicamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/majorarea-taxei-clawback-compromiterea-accesului-pacientilor-la-medicamente-primer/

Revizuirea in sus a taxei clawback ca urmare a solicitarilor Comisiei Europene reprezinta ‘o reala tragedie’ pentru pacientii romani si un risc major pentru viitorul industriei farmaceutice din Romania, transmite Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER).

“PRIMER face apel la prim-ministrul Nicolae Ciuca si la ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, sa abordeze cu maxima prudenta si profesionalism solicitarea Comisiei Europene, in contextul specific al problemelor pe care le au pacientii si industria din Romania. Luarea unei decizii de revizuire in sus a taxei clawback pentru fabricile de medicamente din tara, care produc medicamente generice, la preturi accesibile, inseamna compromiterea grava a accesului pacientilor la medicamente si un efect negativ asupra unui sector economic care are nevoie de sprijin si nu de masuri fiscale impovaratoare. (…) In acord cu Tratatul privind functionarea Comisiei Europene, aceasta solicita anularea taxei clawback de 15% stabilita de Parlamentul Romaniei in 2020”, precizeaza PRIMER intr-un comunicat de presa.

Potrivit patronatului, daca nu este abordata cu profesionalism de catre Guvern aceasta solicitare va genera discontinuitati mult mai mari decat in prezent in aprovizionarea pacientilor cu medicamente din productia interna. Totodata, va pune sub semnul intrebarii continuarea activitatii majoritatii producatorilor de medicamente din tara.

“In Romania, producatorii platesc taxa clawback de 15%, disproportionat de mare, taxa fiind la cel mai inalt nivel din UE. Taxa clawback este motivul pentru care industria romaneasca de medicamente nu a inregistrat progrese semnificative in ultimii 10 ani, Romania devenind dependenta de importuri in proportie de 80%, iar efectele s-au vazut, inclusiv in problemele de aprovizionare cu medicamente specifice de sezon”, mai sustine Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania.

Etichete: medicamente generice, accesul pacientilor la medicamente, taxa clawback, PRIMER

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: