Lupusul Eritematos Sistemic

31/10/2012

Lupusul Eritematos Sistemic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/lupusul-eritematos-sistemic/

Societatea Nationala de Reumatologie  a organizat in perioada 25-27 octombrie a.c. la Bucuresti Congresul National de Reumatologie, in cadrul caruia au fost dezbatute noi informatii privind stilul de viata al pacientilor si modul in care Lupusul Eritematos Sistemic (LES)  ii afecteaza fizic, psihic si social.

Conform statisticilor prezentate in cadrul congreslui, 93% dintre pacientii cu lupus eritematos sistemic din Romania sunt femei cu varsta medie de 43 de ani, doua treimi dintre pacientii adulti au varsta sub 45 de ani, iar 5 din 10 pacienti nu isi mai pot continua activitatea profesionala din cauza bolii.

In acelasi timp, in pofida cresterii ratei de supravietuire, 15-20% dintre pacientii cu lupus eritematos sistemic decedeaza in interval de 15 ani dupa diagnosticare.

Lumea stiintifica si medicala face eforturi sustinute pentru intelegerea Lupusului Eritematos Sistemic si descifrarea acestei patologii complicate ce afecteaza calitatea vietii unor pacienti tineri, in plina activitate profesionala, avand consecinte socio-economice deosebit de importante. In acest moment asistam la schimbari esentiale in managementul Lupusului Eritematos Sistemic, axate pe introducerea unor noi medicamente obtinute prin biotehnologie, ce si-au confirmat eficienta in studii clinice randomizate si au obtinut aprobarea forurilor competente”,  a declarat prof. dr. Ruxandra Ionescu, presedinta Societatii Romane de Reumatologie.

Despre Lupus Eritematos Sistemic (LES)

Lupusul eritematos sistemic este o boala autoimuna cu componenta genetica in care sistemul imun interpreteaza in mod eronat celulele, tesuturile si organele sanatoase ca fiind straine organismului si genereaza autoanticorpi care ataca si distrug celulele, tesuturile si organele sanatoase.

Astfel, in LES apar afectiuni ale unui organ sau ale mai multor organe interne, cel mai frecvent implicate fiind:

 • pielea
 • sistemul osteo-articular
 • rinichii
 • sistemul nervos
 • plamanii.

Diagnosticarea lupusului eritematos sistemic poate fi dificila. Sunt necesari aproximativ  patru ani si consultarea a trei medici diferiti inainte ca pacientilor sa li se stabileasca diagnosticul corect.

Diagnosticarea dificila a lupusului este cauzata de faptul ca simptomele imita adesea caracteristicile altor afectiuni, variaza de la un pacient la altul si pot suferi modificari in timp. Sunt necesare mai multe tipuri de analize de sange, inclusiv analiza pentru determinarea anticorpilor antinucleari si anti-ADNdc si a valorilor serice ale complementului seric, insa in prezent nu exista un test unic pentru diagnostic.

 

Articol realizat de Echipa de Redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

2 Comentarii

 1. vasile says:

  si de la ce a luat ea ? eu stau la busteni … e posibil sa fi luat aceasta boala de aici ?

 2. vasile says:

  buna ziua am si eu o intrebare daca prietena mea are aceasta boala o poat lua si eu ? si cum as putea evita acest lucru ?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: