Luna Nationala de Informare despre Boli Transmisibile | Informatii despre vaccinare

04/09/2023
Luna Nationala de Informare despre Boli Transmisibile | Informatii despre vaccinare

Luna Nationala de Informare despre Boli Transmisibile | Informatii despre vaccinare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/luna-nationala-de-informare-despre-boli-transmisibile-informatii-despre-vaccinare/

Ministerul Sanatatii, cu sprijinul Institutului National de Sanatate Publica si al directiilor de sanatate publica, desfasoara, pe parcursul lunii septembrie, activitati de informare, educare si comunicare in cadrul Campaniei Luna Nationala de Informare despre Boli Transmisibile – Gripa si vaccinarea antigripala, SARS-CoV-2 si vaccinarea impotriva COVID-19.

“Vaccinarea este cea mai eficienta forma de prevenire a gripei. Acoperirea vaccinala pentru gripa in unele tari europene, inclusiv Romania, este sub tinta recomandata de 75% pentru varstnici, cu toate ca aceasta interventie de sanatate publica previne in jur de 37.000 de decese in Uniunea Europeana, in fiecare an”, transmite INSP.

In Romania, de la inceputul sezonului gripal 2022-2023 au fost raportate 3900 de cazuri de gripa confirmata de laborator si au fost inregistrate 97 de decese. Pana in data de 21.05.2023 au fost vaccinate antigripal 1.486.600 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

De asemenea, conform INSP, pe teritoriul Romaniei, in anii 2020 si 2021, au fost inregistrate 1.813.823 de cazuri si 58.971 de decese cauzate de maladia Covid-19.

“Tinand cont de circulatia concomitenta a celor doua virusuri, vaccinarea antigripala este si mai importanta deoarece co-infectia virus gripal-SARS-COV-2 poate avea o evolutie severa, in special la grupele populationale vulnerabile”, mai precizeaza INSP.

De vaccinarea antigripala gratuita beneficiaza persoane cu varsta cuprinsa intre 6 luni – 64 de ani, aflate in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficientei umane, copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 35 de luni, gravidele, medici, cadre sanitare medii si personal sanitar auxiliar, atat din spitale, cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai institutiilor de ocrotire (copii sau batrani) si ai unitatilor de bolnavi cronici, care prin natura activitatii vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii, persoanele, adulti si copii, rezidente in institutii de ocrotire sociala, precum si persoane care acorda asistenta medicala, sociala si ingrijiri la domiciliu persoanelor la risc inalt, toate persoanele cu varsta peste 65 de ani.

Etichete: boli transmisibile, vaccinare antigripala, vaccinare anti-Covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: