Legea privind preventia diabetului a fost publicata in Monitorul Oficial

16/11/2020
Legea privind preventia diabetului a fost publicata in Monitorul Oficial

Legea privind preventia diabetului a fost publicata in Monitorul Oficial

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/legea-privind-preventia-diabetului-a-fost-publicata-in-monitorul-oficial/

Deputatul Szabó Ödön a anuntat ca Legea privind preventia diabetului a publicata in Monitorul Oficial.

“Pentru prima data, aceasta lege statueaza, ca elemente esentiale in combaterea diabetului, stilul de viata sanatos si responsabil, alaturi de asigurarea medicamentatiei si a suportului adecvat”, a afirmat deputatul cosemnatar al acestei initiative legislative, potrivit unui comunicat de presa.

Conform sursei citate, prin Programul national de preventie a diabetului se pot aloca sume, din Fondul national de preventie, pentru initiative precum: parcuri, sali de sport, piste de biciclete, bazine de inot etc.

Aceste investitii pot fi derulate de autoritatile publice locale, dar pot fi asumate si de ONG-uri, scoli sau companii, care astfel pot beneficia ele de aceste fonduri.

De asemenea, in comunicatul transmis de cabinetul deputatului se precizeaza ca autoritatile au acum cadrul legal necesar pentru a face screening, la nivel local, in vederea depistarii diabetului.

Ca o premiera nationala, va intra in functiune un sistem de notare menit sa indice calitatea vietii dintr-o localitate, in functie de eforturile depuse de autoritati pentru identificarea si tratarea cazurilor de diabet.

“Ma bucur foarte mult pentru aparitia acestei legi si, mai ales, pentru faptul ca ea pune accentul pe programele de preventie, fiindca, dupa cum se stie, costurile pentru tratarea bolilor care nu sunt identificate la timp cresc exponential, in raport cu cele ale programelor de preventie si screening”, a mai precizat deputatul Szabó Ödön.

Noua lege are trei principii fundamentale: educatia pentru adoptarea unui mod de viata sanatos, screening-ul pentru depistarea precoce a bolii si preventia la nivel comunitar.

Legea privind preventia diabetului a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 13 noiembrie 2020.

Etichete: lege preventie diabet, screening diabet, programe diabet, deputat Szabó Ödön

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: