Laborator ultraperformant pentru depistarea precoce a cancerului la san

22/05/2015

Laborator ultraperformant pentru depistarea precoce a cancerului la san

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/laborator-ultraperformant-pentru-depistarea-precoce-a-cancerului-la-san/

laborator cancer la sanLa Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara a fost inaugurat un laborator performant de diagnostic molecular pentru depistarea precoce a anomaliilor mamare, care pot evolua spre cancerul de san.

Acesta este singurul de acest fel, iar finantarea pentru aparatele moderne s-a facut cu ajutorul fondurilor europene. Valoarea investitiei insumeaza circa 1, 5 milioane de euro.

Aici pot fi investigate doua dintre cele mai cunoscute gene implicate in patogeneza cancerului de san, respectiv BRCA 1 si BRCA 2.

In functie de istoricul familiei si de analizele realizate in laboratorul de la UMFT, pacientele pot afla daca exista riscul de a se imbolnavi de cancer. Ne uitam pe secvente de ADN. In total, am reusit sa cercetam 12 cazuri genotipate de posibilitate de aparitie a cancerului mamar. Noi cercetam, dam un rezultat si oferim rezultatele oncologului. Aceasta mutatie este asociata aparitiei cancerului la san. De acolo, intervin oncologii, geneticianul care trebuie sa-i explice pacientului ce inseamna aceasta mutatie”, a declarat medicul Ovidiu Sirbu.

De asemenea, ar putea fi posibil ca analizele efectuate aici sa fie decontate de stat.

“Exista o cerere trimisa catre Ministerul Sanatatii de a include posibilitatea efectuarii acestor analize pentru populatie prin asigurarea de catre stat, macar partial sau compensat si includerea acestui tip de analize in cadrul Programului National de Preventie Oncologica. Raspunsul inca nu a venit, dar suntem convinsi ca va fi finantat”, a afirmat si medicul Andrei Motoc, purtator de cuvant al UMF “Victor Babes” Timisoara.

Analizele in cadrul laboratorului se vor face doar la recomandarea medicului oncolog, care va decide apoi conduita terapeutica.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: