Ioana Mihaila: Diferentele de raportare la decese au existat si exista de la inceputul pandemiei

13/05/2021

Ioana Mihaila: Diferentele de raportare la decese au existat si exista de la inceputul pandemiei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ioana-mihaila-diferentele-de-raportare-la-decese-au-existat-si-exista-de-la-inceputul-pandemiei/

Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, spune ca au existat diferente de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19, de la inceputul pandemiei si pana in acest moment, care au la baza ‘birocratia’ si utilizarea de catre spitale a ‘diferite tipuri de raportare’.

“In acest moment, exista diferente intre datele raportate intre diverse baze de date care au colectat numarul de decese. Orice incercare de a politiza evolutia pandemiei cred ca va scadea increderea populatiei in modul in care ea a fost gestionata. Asa ca as prefera sa nu facem nicio legatura politica intre numarul de decese si necazul si nenorocirea acestor oameni si orice context politic. Diferentele de raportare au existat si exista de la inceputul pandemiei pana in acest moment. (…) Asa cum spune si comisia in raportul ei, aceste diferente exista si, asa cum spune si comisia in concluziile formulate, aceste diferente au la baza birocratia si diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”, a afirmat ministrul Sanatatii, potrivit Agerpres.

Totodata, ea a precizat ca a solicitat Directiilor de sanatate publica sa transmita clarificari referitoare la metodele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

“Nu as cauta neaparat greseli si vinovati pentru diferentele de raportare, ci m-as concentra pe o ameliorare a procesului de raportare, lucru pe care deja am inceput sa il facem si in acest sens am trimis deja saptamana aceasta o solicitare catre Directiile de sanatate publica cu recomandarea de a ne transmite clarificari referitoare la metodele de raportare. Nu as cauta neaparat vinovati pentru aceste diferente de raportari. Asa cum s-a intamplat si in alte tari, se recomanda o actualizare a numarului de decese raportate, actualizare care este nevoie sa plece de la certificatele medico-legale care au cele mai elocvente date, iar aceste certificate sunt certificatele medicale constatatoare ale deceselor”, a mai sustinut Mihaila potrivit sursei citate.

Ea a subliniat ca ‘prezumtia’ ca ar exista judete care au modificat codul de diagnostic nu este dovedita in acest moment.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Conf. Dr. Adrian Bighea: Pacientii care au nevoie de recuperare medicala se tem sa vina la spital

Creatorii vaccinului anti-Covid BioNtech /Pfizer, distinsi cu un prestigios premiu

Inspectorii sanitari vor verifica, zilnic, numărul paturilor ATI pentru pacientii Covid

Conditii de participare la Loteria de vaccinare | Premii in valoare de 15.000.000 lei

Dr. G. Dumitra: Nu exista argument impotriva vaccinarii simultane anti-Covid cu alt vaccin