INTERVIU| “Comunicarea dintre medicul de familie, medicul specialist si pacient este esentiala”

04/07/2011

INTERVIU| “Comunicarea dintre medicul de familie, medicul specialist si pacient este esentiala”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-%e2%80%9ccomunicarea-dintre-medicul-de-familie-medicul-specialist-si-pacient-este-esentiala%e2%80%9d/

Prezenta la editia din acest an a conferintei nationale URGEMED – Urgenţe pentru medicii de familie, Dr. Daciana Toma, unul dintre formatorii platformei formaremedicala.ro, a avut amabilitatea de a ne raspunde la cateva intrebari legate de importanta si rolul medicului de familie in cadrul sistemului de sanatate din Romania, importanta educatiei profesionale continue si avantajele oferite de e-learning.

1. Care este, in opinia dvs. rolul medicului de familie in sistemul de sanatate actual din Romania si care ar trebui sa fie acesta?
In viziunea mea, si nu numai a mea, rolul medicului de familie este acela de suport, medicul de familie aflandu-se la baza sistemului de sanatate. Daca ma intrebati cum suntem noi, medicii de familie, priviti in acest moment? As spune ca nu stiu daca neaparat suntem priviti mai rau decat alte specialitati. Cred ca avem o problema cu modul in care guvernantii vad sistemul de sanatate in general. Eu, ca medic de familie, trebuie sa fac cate ceva din toate specialitatile. Nici nu mi-am propus sa fiu un mare urolog sau neurolog, dar trebuie sa am cunostinte din toate specializarile. Eu trebuie sa monitorizez pacientii si mi se pare normal sa-mi fie recunoscut rolul in toata aceasta activitate pe care o depun, pe care mi-am ales sa o fac si pe care o fac cu foarte mult drag.

2. De ce este important ca un pacient sa mearga mai intai la medicul de familie si ulterior la medicul specialist si cat este de important ca medicul de familie sa supravegheze evolutia clinica a unui pacient, dupa ce acesta a trecut pe la medicul specialist?
Aici trebuie abordate mai multe aspecte. Pe de o parte, medicul de familie cunoaste pacientul in intregul sau si poate sa faca o selectie a cazurilor. Este vorba despre o selectie a situatiilor care se pot rezolva la nivelul cabinetului de medicina de familie. La acest nivel se departajeaza situatiile in care medicul de familie nu are abilitatile necesare si este nevoie de ajutorul medicului specialist. Pe de alta parte, este pacat ca medicii specialisti sa se incarce cu acele cazuri care chiar le “mananca” timp. Este mult mai important ca specialistii sa se dedice situatiilor serioase care trebuie sa beneficieze din plin de abilitatile pe care dansii le au.  In plus, medicul de familie poate face o alegere documentata a specialitatii spre care trebuie indrumat pacientul.

3. Cat de importanta este comunicarea dintre medicul specialist, medicul de familie si pacient?
Din punctul meu de vedere este esentiala. Fara o astfel de comunicare, de fapt noi nu functionam pe de-a intregul si asta se vede de foarte multe ori cand, va spun din propria-mi experienta, un specialist nu-mi trimite rezultatul consultului pe care l-a facut unui pacient de-al meu. Efectiv, nu stiu ce s-a intamplat, nu stiu ce decizie a luat, nu stiu nici ce am de facut si nu stiu cum trebuie sa gandesc managementul cazului respectiv in continuare din prisma acestor aspecte.  Comunicarea cu pacientul este si ea extrem de importanat. Pacientul nu este “un obiect”. Pacientul este parte a echipei terapeutice, este piesa centrala a acestei echipe.

4. Au nevoie medicii de familie din Romania de formare profesionala continua de-a lungul carierei lor? De ce?
Toti medicii, din toata lumea au nevoie, indiferent de specialitatea lor, de formare profesionala continua, deoarece in medicina totul este intr-o permanenta schimbare, apar mereu noutati si este foarte important ca ceea ce facem sa fie la cele mai inalte standarde, cu adevarat in beneficiul pacientilor nostri. Numai asa putem imbunatati calitatea muncii noastre si eficienta, iar rezultatele vor fi pe masura.

5. Tot mai multi medici de familie din alte tari apeleaza la programe online de educare profesionala. Ce parere aveti despre metoda e-learning? O considerati o abordare utila de dezvoltare educationala pentru medicii de familie din Romania?
Sigur, este si aceasta o modalitate de educatie medicala continua, este foarte utila, pentru ca, pana la urma, este foarte comod sa urmezi cursurile care se regasesc intr-un astfel de format. Pe de o parte stii ca faci asta atunci cand realmente ai timp si cand ai disponibilitatea sa o faci, iar pe de alta parte,  informatiile sunt foarte bogate, de buna calitate, astfel ca aceasta metoda este chiar foarte eficienta.

6. Care sunt avantajele oferite de metoda e-learning folosita in cadrul platformei formaremedicala.ro, pentru medicii de familie din Romania?
Pe langa avantajele pe care deja le-am mentionat as mai adauga faptul ca pe site-ul formaremedicala.ro sunt gandite cursuri interactive, ceea ce este foarte important. Sunt foarte multe exercitii. Materialele au fost gandite aplicat pe activitatea medicului de familie si pe nevoile lui, iar sursele bibliografice au fost selectate pe baza criteriilor medicinei bazate pe dovezi.

7. Din punctul dvs. de vedere, informatiile cuprinse in cursurile de pe formaremedicala.ro ii vor ajuta pe medicii de familie in munca de zi cu zi cu pacientii?
Noi asta ne dorim si pe platforma de e-learning exista o pagina de feedback. Noi ne-am dorit sa fie informatii aplicate pe activitatea medicului de familie si de aceea i-am rugat mereu pe cei care participa la cursuri sa completeze si acea pagina de feedback, pentru a sti cu adevarat in ce masura ceea ce noi am gandit este util medicului de familie.

8. Sunt receptivi medicii de familie din Romania la aceasta metoda de invatare?
Da. Am inteles ca sunt foarte multi utilizatori, avem primii absolventi, s-au scris deja primele cateva sute de diplome.

9. La aceasta conferinta, s-a vorbit despre rolul medicului de familie in doua arii de patologie foarte importante – boli respiratorii si urologie. Cum vedeti dvs. rolul medicului de familie?
Sigur, sunt fan medicina de familie si, in opinia mea, rolul medicului de familie este important in orice arie de specialitate. Pot sa argumentez acest lucru spunandu-va ca medicul de familie are rolul principal atunci cand este vorba de depistarea precoce a afectiunilor si de monitorizarea pacientului si de a face ceea ce, imi place mie sa spun ca este ca un puzzle, de a gandi pacientul in contextul afectiunilor sale, a statutului sau socio-economic, a istoricului. In plus, as adauga ca aceste doua arii de patologie mentionate reprezinta afectiuni cu incidenta crescuta in randul pacientilor nostri. Noi asa am si gandit atunci cand am ales ariile de specialitate pentru platforma de e-learning. Am gandit sa fie patologii cu incidenta crescuta si despre care s-a vorbit mai putin.

Dr. Daciana Toma este medic primar medicina de familie in cadrul CMI Dr. Toma Ioana Daciana. De asemenea, este instructor formator in medicina de familie. A obtinut numeroase diplome si calificari, iar din 2010 si pana in prezent este formator in programul PAL (Practical Approach of Lung Health) – „Abordarea standardizata a bolilor respiratorii in practica medicului de familie”, organizat de CNSMF, CPSS, Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” si este membra in board-ul SNMF si board-ul AMFB.

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: