Interventie chirurgicala complexa, realizata printr-o metoda hibrida, la Timisoara

25/08/2022
Interventie chirurgicala complexa, realizata printr-o metoda hibrida, la Timisoara

Interventie chirurgicala complexa, realizata printr-o metoda hibrida, la Timisoara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interventie-chirurgicala-complexa-realizata-printr-o-metoda-hibrida-la-timisoara/

Operatie complexa in care s-a folosit o metoda hibrida, care a combinat chirurgia video asistata, efectuata cu ajutorul unui toracoscop, cu chirurgia clasica, toracotomia conventionala. Interventia chirurgicala a fost realizata de o echipa de specialisti de la Institutul Marius Nasta din Bucuresti si Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

“A fost o tumora de lob inferior drept, fara alte evenimente oncologice premergatoare. Am facut o interventie hibrida, in sensul in care curatarea plamanului de toate aderentele sale si, respectiv, clamparea si suturarea mecanica a venei pulmonare au fost facute video asistat. Dar, apoi, nemaiavand scizura si fiind un plaman monobloc, a fost necesar sa schimbam putin interventia si sa o transformam intr-o interventie clasica, astfel incat sa putem sa vedem artera, apoi bronsia si sa putem lucra mai departe”, a precizat SL. Dr. Cristian Paleru, medic primar chirurgie toracica Institutul Marius Nasta Bucuresti, potrivit unui comunicat de presa.

Toracoscopul este acel instrument dotat cu camera video care permite obtinerea unei imagini foarte bune, cu o claritate ridicata si cu posibilitatea unei vizionari de 360 de grade in zona de lucru toracica. Folosirea acestui instrument presupune incizii de mici dimensiuni la nivelul toracelui, pe unde sunt introduse atat instrumentele folosite in cadrul interventiei chirurgicale, cat si camera video.

“Incercam sa dezvoltam acest tip de rezectii pulmonare reglate strict toracoscopic, care aduc un beneficiu major pacientilor cu cancer bronhopulmonar. Sunt de viitor aceste interventii chirurgicale datorita faptului ca recuperarea post operatorie este mult mai rapida, iar timpul de spitalizare a pacientului este mult redus comparativ cu interventiile chirurgicale deschise, clasice”, spune si Dr. Alin Nicola – medic specialist coordonator Compartiment Chirurgie Toracica Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

“Avand in vedere beneficiile chirurgiei minim invazive, adica o recuperare buna, o calitate buna a actului operator, o vizibilitate mai buna, dorim sa utilizam acest tip de chirurgie la cat mai multi pacienti care ni se vor adresa. Chiar sa realizam interventii chirurgicale majore prin utilizarea toracoscopului. Sunt niste interventii chirurgicale complexe care necesita, insa, o pregatire atenta. Folosirea toracoscopului ne ajuta la o calitate mai buna a imaginii, la o disectie mai buna si o acuratete mai mare a intregului camp operator. Deci, fara dar si poate, chirurgia minim invaziva ne ajuta mult mai mult, iar pe viitor ne dorim sa fie de baza in aceasta clinica”, a declarat si Dr. Tudor Mateescu – medic specialist Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

In ultimele luni, in cadrul Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara au avut loc mai multe interventii efectuate cu ajutorul toracoscopului, dar este pentru prima oara cand acest tip de chirurgie s-a folosit impreuna cu metoda clasica la realizarea unei lobectomii.

Etichete: chirurgia video asistata, toracotomia, toracoscop, spitalul victor babes timisoara, institutul marius nasta bucuresti

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: