Interpolul a dejucat o frauda complexa privind vanzarea de masti de protectie

14/04/2020
Interpolul a dejucat o frauda complexa privind vanzarea de masti de protectie

Interpolul a dejucat o frauda complexa privind vanzarea de masti de protectie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interpolul-a-dejucat-o-frauda-complexa-privind-vanzarea-de-masti-de-protectie/

O frauda complexa privind vanzarea de masti de protectie, cu implicarea a cinci tari europene, a fost dejucata de Interpol.

Potrivit Agentiei spaniole EFE, cazul a aparut la mijlocul lunii martie, cand autoritatile germane au facut o comanda de masti pentru 15 milioane de euro la doua societati din Zurich si Hamburg. Dar, intrucat era problematica obtinerea lor rapida din cauza deficitului de masti pe piata generat de criza coronavirusului, ele au cautat modalitati de a garanta comanda.

Problemele au inceput cu o adresa email si site-ul web al unei companii, care aparent apartineau unei societati reale cu sediul in Spania care vinde masti, dar care s-au dovedit ulterior a fi false, a relatat Interpol intr-un comunicat citat de Agerpres.

Dupa un schimb de mesaje, interlocutorii care au pretins ca reprezinta compania spaniola au afirmat initial ca dispun de 10 milioane de masti, dar aceste promisiuni s-au prabusit si ei le-au propus cumparatorilor germani sa-i puna in contact cu un alt furnizor din Irlanda, care la randul sau i-a trimis la un altul din Olanda.

Prin acesta din urma, s-a ajuns la un acord pentru livrarea a 1,5 milioane de masti pentru 1,5 milioane de euro.
Cumparatorii au pregatit logistica pentru transportul mastilor din Olanda cu 52 de camioane si, in paralel, au efectuat un transfer bancar in Irlanda.

Insa, chiar inainte de data receptionarii, acestia au primit un mesaj ca banii nu au ajuns si ca este necesar un transfer urgent de inca 880.000 de euro vanzatorului din Olanda pentru a garanta livrarea.

Acest nou transfer bancar a fost efectuat, dar mastile nu au sosit. Abia atunci, cumparatorii germani au presupus ca sunt victimele unei escrocherii.

Acestia au sesizat imediat banca, care la randul sau a cerut ajutor Diviziei pentru infractiuni financiare a Interpol in incercarea de a urmari fondurile.

Pe baza acestei proceduri, autoritatile irlandeze au reusit sa inghete cei 1,5 milioane de euro transferati acolo si sa identifice compania implicata. Alerta Interpol a permis bancii britanice sa inghete fondurile si sa le restituie Olandei.

Etichete: frauda masti de protectie, trafic masti de protectie, materiale sanitare, livrare masti de protectie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: