Intamplari ale medicilor de familie: Cu resurse minime, un medic de familie face actiuni majore pentru pacienti

19/02/2014

Intamplari ale medicilor de familie: Cu resurse minime, un medic de familie face actiuni majore pentru pacienti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/intamplari-ale-medicilor-de-familie-cu-resurse-minime-un-medic-de-familie-face-actiuni-majore-pentru-pacienti/

controale-in-spitaleDin propria initiativa si cu ajutorul catorva oameni implicati in comunitatea locala, dr. Maria Turucz, medic de familie in Valea lui Mihai, judetul Bihor, a realizat pana in prezent multe actiuni de informare, de educatie medicala si de preventie pentru oamenii din comunitatea sa. Zeci de parinti au fost informati despre actiunile de vaccinare ale copiilor, in timp ce sute de oameni au invatat cum sa previna diabetul sau bolile cardiovasculare.

Dr. Maria Turucz – Parintii trebuie sa fie informati despre actiunile medicale asupra copiilor

In ziua de 24 ianuarie 2014, dr. Maria Turucz a realizat o actiune de informare a parintilor despre vaccinarea copiilor anti HPV.

Datorita implicarii ei, 100 de parinti au fost informati ca pot participa la o prezentare complexa despre vaccinarea anti HPV. Din cei 100 de parinti anuntati, 75 s-au prezentat la sesiunea de informare.

Pentru aceasta actiune, dr. Maria Turucz a apelat la ajutorul invatatoarelor din localitate care au trebuit sa-i anunte pe parintii fetitelor intre 9 si 11 ani despre aceasta sesiune de informare.

Intr-o sala a Caminului cultural, dr. Maria Turucz le-a prezentat parintilor toate informatiile despre vaccinarea anti HPV si le-a raspuns intrebarilor.

Desi parte a unei localitati mici, parintii au venit informati despre vaccinul anti-HPV, insa si incarcati de multe “mituri” despre efectele vaccinarii, intre care riscul de a face autism.

Alte temeri ale parintilor aparute  in urma informarii de pe Internet aveau in vedere reactiile imediate si pe termen lung ale vaccinului: daca poate cauza imbolnaviri sau daca ofera imunitate pe toata viata.

50 de parinti au semnat acordul de vaccinare

Reusita acestei actiuni de informare realizata de dr. Maria Turucz s-a vazut imediat, deoarece din cei 75 de parinti prezenti, 50 au semnat pe loc acordul de vaccinare.

La un interval scurt de timp, si ceilalti 25 de parinti si-au exprimat acordul.

Principala motivatie a medicului de familie a avut la baza credinta ca fiecare parinte are dreptul sa stie care sunt actiunile medicale asupra copilului cu impact major in dezvoltarea sa. Scopul acestei actiuni nu a fost acela de a convinge parintii sa-si vaccineze copiii, ci de a-i informa si a le clarifica temerile asupra acestui vaccin.

Sesiuni de informare despre cancerul de col uterin, diabet si nutritie

Aceasta actiune de informare a comunitatii din care face parte nu este prima in activitatea dr. Maria Turucz.

Pana in prezent, medicul de familie a sustinut si implementat numeroase sesiuni de informare in cancerul de col uterin, diabet, alimentatie sanatoasa.

Cu resurse minine, dar cu rezultate majore

Pentru aceste actiuni de informare, dr. Maria Turucz a avut nevoie doar de sprijinul catorva oameni, organizatii sau a centrului medical-social din localitate pentru a obtine un spatiu mic, o cortina, o sala in care sa poata primi mai multi pacienti pentru informare sau consultare in cazul actiunilor de preventie.

Cetatenii au fost informati direct prin vecini, colegi, pacienti care aflasera de actiune direct de la medicul de familie, de pe pagina de internet a localitatii. In acest fel, au avut posibilitatea sa-si masoare glicemia, tensiunea si sa se informeze asupra riscurilor unor afectiuni majore cum sunt diabetul, bolile cardiovascularea sau cancerul de col uterin.

Nu in ultimul rand, dr. Maria Turucz i-a informat despre ce inseamna o alimentatie sanatoasa.

Workshopuri pentru pacienti – Sanatatea si Familia

Urmatoarea actiune pentru pacienti in care dr. Maria Turucz este implicata va avea loc pe 6 aprilie 2014, printr-o serie de workshopuri in care le va explica pacientilor ce inseamna o viata sanatoasa in familie si de ce e importanta miscarea in aer liber alaturi de familie. Actiunea este initiata si sustinuta de Aktive Fitnes.

In acelasi timp, medicul de familie va face posibila masurarea glicemiei, a colesterolului precum si o sesiune de donare de sange.

Ceea ce este foarte important de precizat este ca toate aceste actiuni sunt facute la initiativa dr. Maria Turucz, cu resurse minime si doar cu sprijinul catorva oameni din comunitate.

Autor: Anamaria Blanaru

3 Comentarii

 1. Gábor Timea says:

  Buna seara doamna Anamaria Blanaru,ma numesc Gábor Timea si sunt din Valea lui Mihai a-si vrea sa va scriu ca ma simt foarte frustrat dupa cea ce am vazut scris mai sus,fiind-ca organizatorul zilei de sanatate din 6 aprilie sunt eu ,mai bine zis grupa Active Fitness pe care eu l-am infiintat.Doamna DR.Turut e doar una dintre cele 7 doctori invitati.Banii pt aceasta zi o primim din bugetul primariei Valea lui Mihai.

  • Anamaria Blanaru says:

   Buna ziua. Dat fiind ca este initiativa dumneavoastra, v-am ruga sa ne trimiteti o descriere mai ampla a acestei actiuni pentru a o putea promova cu toate datele necesare. Va multumim.Echipa FormareMedicala.

   • Gábor Timea says:

    Buna ziua!
    Ziua de sanatate din 6 aprilie organizata de catre echipa Aktive Fitness va avea loc in caminul cultural Bartok Bela din orasul Valea lui Mihai.Obiectivul fundamental al acestui eveniment consta in a asigura cetatenilor un screening medical gratuit(examinare oftalmologica,stomatologica,mamografie,sfaturi dietetice,masurarea tensiunii arteriale,a glicemiei)Sunt invitati 7 doctori:din Oradea,Ungaria-Debretin si nu in ultimul rand medicii de familie din orasul Vale lui Mihai.
    Daca mai aveti intrebati va stau la dispozitie.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: