Inspectia Sanitara de Stat a finalizat controlul la Spitalul Sf. Maria din Bucuresti

25/11/2016

Inspectia Sanitara de Stat a finalizat controlul la Spitalul Sf. Maria din Bucuresti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/inspectia-sanitara-de-stat-a-finalizat-controlul-la-spitalul-sf-maria-din-bucuresti/

chirurgie-operatie-nouConform punctului 2 din Anexa 2 a Ordinul 860/2013 privind acreditarea centrelor de transplant, pentru ca o unitate medicala sa fie acreditata pentru transplantul de organe, infrastructura de transplant trebuie sa aiba “unitate specializata de laborator, acreditata pentru activitatea de transplant, cu personal care sa asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24.”
In cazul Spitalului Sf. Maria inspectorii au constata ca, desi in structura organizatorica a spitalului este un laborator de analize medicale, acesta nu exista in realitate. Serviciile sunt externalizate catre o firma privata (Centrul Medical MED-AS) si alte patru unitati sanitare publice (Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Bals si Centrul de Transfuzii Bucuresti).

In privinta respectarii conditiilor igienico-sanitare, inspectorii au constat ca blocul operator al spitalului dispune doar partial de circuite corespunzatoare, iar punctele pentru igiena mainilor din unitatea medicala sunt insuficiente. Astfel, criteriile de acreditare din Ordinul 860-2013 care prevede “circuite corespunzatoare pentru pacientii transplantati”nu sunt indeplinite. Mai mult, inspectorii au mai constat ca aceleasi ascensoare si cai de acces sunt folosite pentru toate activitatile: personal, pacienti, lenjerie curata, lenjerie murdara, alimente, deseuri. In plus, liftul de mare capacitate cu care sunt transportati pacientii din sala de operatii in sectia de anestezie si terapie intesiva este folosit si pentru transportul lenjeriei murdare.

In privinta sterilizarii, inspectorii au constatat ca nu exista nicio statie centrala de sterilizare, iar spatiile existente pentru aceasta activtate nu au nici ele circuite corespunzatoare.

La momentul controlului, din structura spitalului lipseste medicul infectionist.                             
La Spitalul Sf. Maria, comparativ cu anul trecut, numarul infectiilor nosocomiale depistate si raportate este cu 50% mai mare. Cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter si Clostridium Difficile au fost inregistrate pe sectiile de chirurgie, anestezie si terapie intensiva, ORL si medicina interna. In cadrul unitatii nu este implementata Procedura de comunicare interna a infectiilor nosocomiale, informarile fiind doar verbale. In perioada 2015 – 2016 nu au fost inregistrate focare de infectie nosocomiala.

Dupa ce Primaria Generala a Municipiului Bucuresti isi va da acordul si va nominaliza un reprezentant al institutiei in echipa de control, Corpului de control al ministrului Sanatatii va incepe verificarile, care vor viza, printre altele, achizitiile publice efectuate de spital.

Comisia internationala de experti solicitata de Ministerul Sanatatii va insoti echipa Corpului de control in datele de 8 si 9 decembrie 2016.

Biroul de presa al Ministerului Sanatatii

*Conducerea Spitalului “Sf. Maria” a afirmat ca a fost depusa o plangere penala impotriva ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, pentru “abuz in serviciu”.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: