INSP: Personalul medico-sanitar trebuie sa respecte 5 momente cheie ale igienei mainilor

05/05/2023
INSP: Personalul medico-sanitar trebuie sa respecte 5 momente cheie ale igienei mainilor

INSP: Personalul medico-sanitar trebuie sa respecte 5 momente cheie ale igienei mainilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/insp-personalul-medico-sanitar-trebuie-sa-respecte-5-momente-cheie-ale-igienei-mainilor/

Practicarea igienei mainilor in unitatile sanitare protejeaza deopotriva pacientii si personalul medico-sanitar. Simplul gest al spalarii mainilor poate sa previna raspandirea germenilor, inclusiv a celor rezistenti la antibiotice, mana murdara reprezentand principala cale de transmitere a infectiilor in unitatile sanitare, transmite Institutului National de Sanatate Publica (INSP) cu prilejul Zilei Mondiale a Igienei Mainilor.

Potrivit sursei citate, personalul medico-sanitar trebuie sa respecte cu strictete cele 5 momente cheie ale igienei mainilor atunci cand ofera ingrijiri medicale:

1.Inainte de a intra in contact cu pacientul;
2.Inainte de a indeplini proceduri aseptice;
3.Dupa expunerea la fluide ale corpului;
4.Dupa contactul cu pacientul;
5.Dupa atingerea obiectelor aflate in contact sau in apropierea pacientului.

“Practicarea igienei mainilor de catre personalul medico-sanitar poate fi repetata de 100 de ori pe parcursul unei zile de lucru. Complianta la respectarea regulilor de igiena a mainilor poate sa fie influentata de foarte multi factori. Constrangerile de timp, volumul mare de munca, lipsa resurselor, pozitionarea deficitara a obiectelor/mobilierului in spatiile de lucru, prezenta leziunilor la nivelul tegumentului mainilor personalului, dar si repetarea unor tipare comportamentale incorecte au fost identificate drept posibile bariere.”, precizeaza INSP.

In acest an, Ziua Mondiala a Igienei Mainilor (“Save Lives: Clean Your Hands”) are ca tema imbunatatirea actiunilor de preventie a infectiilor si a rezistentei la antimicrobiene si construirea unei culturi a sigurantei si calitatii ingrijiriilor medicale, in care igiena mainilor este prioritara.

Masurile eficiente de prevenire si control al infectiilor, inclusiv igiena mainilor, previn 70% din infectiile asociate asistentei medicale (IAAM), contribuind la reducerea impactului medical si economic al acestora.

“Aceasta zi reprezinta o oportunitate de a incuraja colaborarea intre populatia generala, profesionistii din domeniul medical si organizatii in vederea atingerii obiectivului comun de a minimiza riscul de infectii asociate asistentei medicale si de dezvoltare a rezistentei antimicrobiene. Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, personalul medico-sanitar ar trebui sa practice spalarea mainilor cu apa si sapun timp de 40-60 secunde sau sa practice dezinfectia igienica a mainilor cu substante hidro-alcoolice timp de 20-30 secunde. Faceti un obicei dintr-un gest simplu ce tine bolile departe de dumneavoastra si de pacientii ingrijiti! Mainile curate salveaza vieti!”, mai transmite INSP.

Ziua Mondiala a Igienei Mainilor (Save Lives: Clean Your Hands) – initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) lansata in 2009 – este marcata in fiecare an la data de 5 mai, promovand, la nivel global, importanta igienei mainilor.

Etichete: ziua igienei mainilor, igiena maini personal sanitar, reguli igiena personalul medico-sanitar 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: