INSP a lansat un program de screening cardiovascular

28/10/2020
INSP a lansat un program de screening cardiovascular

INSP a lansat un program de screening cardiovascular

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/insp-a-lansat-un-program-de-screening-cardiovascular/

Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a lansat proiectul “Totul pentru inima ta – program de screening pentru identificarea pacientilor cu factori de risc cardiovascular”.

Programul se va desfasura in perioada 2020 – 2023, cu implicarea a 900 de specialisti, si va avea 165.001 beneficiari dintre care cel putin 50% apartinand grupurilor vulnerabile.

“Proiectul isi propune ca 165 001 persoane, dintre care minim 50% apartinand grupurilor vulnerabile, sa beneficieze de servicii de screening, iar 900 de specialisti sa fie implicati in derularea screeningului si sa participe la programele de formare, in vederea asigurarii unui inalt nivel de competente. Bugetul se ridica la o valoare de 20 milioane euro.”, se precizeaza intr-un comunicat al INSP.

Scopul proiectului este promovarea incluziunii sociale, combaterea saraciei si a oricarei forme de discriminare, prin cresterea accesului la servicii accesibile, durabile si de inalta calitate, inclusiv asistenta medicala si servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sanatate si servicii orientate, screeningul pentru identificarea pacientilor cu risc cardiovascular.

“Proiectul este de o amploare si de o importanta istorice. Cei sase parteneri implicati in program si-au propus sa gaseasca cele mai bune instrumente si cea mai buna formula de adresare sistemica a bolilor cardiovasculare. Este o initiativa foarte ambitioasa – mai ales daca ne uitam la statisticile care indica faptul ca rata de mortalitate in Romania din cauze cardiovasculare este de trei ori mai mare decat in alte tari din Uniunea Europeana. Ne dorim pe de o parte reducerea diferentelor fata de media europeana in ceea ce priveste durata si calitatea vietii pacientilor cu boli cardiovasculare, precum si ajutarea celor mai vulnerabili – persoane cu nivel socio-economic si nivel de educatie mai scazute, care gasesc cu mai mare dificultate calea spre serviciile medicale necesare. Le multumesc tuturor partenerilor din program pentru munca din ultimii doi ani necesara pentru pregatirea proiectului si mai ales pentru ce va urma in cei patru ani de implementare. Va fi dificil, dar cu totii suntem de acord ca este momentul sa actionam acum daca vrem sa vedem rezultate palpabile in urmatorii 10 ani, asa cum s-a intamplat si in alte tari din UE pe care le putem lua ca model”, a declarat Conf. Dr. Alexandra Maria Cucu, Director CNEPSS – INSP.

Institutul National de Sanatate Publica deruleaza acest proiect in parteneriat cu Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii, Societatea Romana de Cardiologie, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Etichete: screening cardiovascular, risc cardiovascular, boli cardiovasculare, insp

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: