Indemnizatie diminuata la revenirea in tara pentru persoanele care se deplaseaza in zone cu risc epidemiologic

01/07/2021

Indemnizatie diminuata la revenirea in tara pentru persoanele care se deplaseaza in zone cu risc epidemiologic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/indemnizatie-diminuata-la-revenirea-in-tara-pentru-persoanele-care-se-deplaseaza-in-zone-cu-risc-epidemiologic-cunoscut/

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Adrian Gheorghe, a anuntat ca a fost adoptata o ordonanta de urgenta in baza careia persoanele care se deplaseaza in zone cu risc epidemiologic cunoscut, la revenirea in tara si intrarea in carantina vor beneficia de indemnizatie pentru o perioada de doar cinci zile, nu de 14 zile, ca pana acum.

”Un element de noutate al ordonantei se refera la persoanele care se deplaseaza in interes personal in zone in care exista risc epidemiologic sau biologic cu un agent inalt patogen, persoane care cunosc aceste conditii la momentul initierii deplasarii si care, la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin in contact pe teritoriul Romaniei, intra in concediu de carantina. Vor beneficia de indemnizatie suportata din fond pentru o perioada de cinci zile, fata de 14 zile, cat este prevazut in prezent”, a declarat Adrian Gheorghe, citat de Agerpres.

El a afirmat ca este vorba despre o masura menita sa genereze responsabilitate.

”Practic, in acest moment, statul roman plateste din banii contribuabililor 14 zile oricui se intoarce dintr-o zona de carantina, fara sa faca discriminare privind circumstantele in care s-a produs aceasta deplasare. Acum, ordonanta prevede foarte clar ca pentru deplasari in interes personal, in care existau toate premisele cunoasterii faptului ca persoana asigurata se expune unui risc, la intoarcere se apreciaza ca e nevoie de o responsabilizare mai mare si cuantumul scade, tocmai pentru a descuraja un comportament de calatorie care nu tine cont de responsabilitatile de sanatate publica ale fiecaruia dintre noi”, a mai precizat presedintele CNAS, conform sursei citate.

Totodata, el a subliniat ca prevederile ordonantei se aplica doar persoanelor care efectueaza calatorii in interes personal. Daca este o calatorie in interes de serviciu si acest lucru poate fi demonstrat, prevederea respectiva nu se aplica.

Etichete: indemnizatie carantina, calatoria in zone cu risc epidemiologic, cnas

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: