Incidenta alergiilor cauzate de expunerea la polen s-a marit considerabil in ultimii 10 ani

14/03/2023
Incidenta alergiilor cauzate de expunerea la polen s-a marit considerabil in ultimii 10 ani

Incidenta alergiilor cauzate de expunerea la polen s-a marit considerabil in ultimii 10 ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/incidenta-crescuta-a-alergiilor-cauzate-de-expunerea-la-polen-care-sunt-perioadele-de-varf/

Incidenta bolilor alergice legate de expunerea la polen s-a marit considerabil in ultimii zece ani, din cauza cresterii ratelor de sensibilizare.

Unele specii invazive prezinta riscuri pentru sanatate, fiind necesare masuri speciale de ingrijire a terenurilor, de intretinere a zonelor publice sau de eradicare, de exemplu ambrozia, precum si o mai buna informare a publicului, transmite Spitalul Victor Babes Timisoara, intr-un comunicat de presa semnat de Dr. Bianca Matis, medic primar alergologie si imunologie clinica.

Astmul si alergiile respiratorii produse de sensibilizarea la particulele de polen atmosferic si intervalele de expunere au fost studiate pentru o lunga perioada de timp. Teoretic, expunerea la polen este sezoniera, calendarele polinice fiind suficiente in trecut pentru a cunoaste perioadele exacte. Modificarile climatice determina insa o monitorizare continua a polenizarii vegetatiei.

Astfel, concentratia si tipul de polen dintr-o anumita zona variaza odata cu aparitia fenomenelor meteorologice extreme, de exemplu furtunile, care predispun la o polenizare la distante mult mai mari decat in mod normal.

Temperaturile tot mai ridicate au dus, de asemenea, la o crestere a concentratiei de polen in anumite zone si s-a constatat avansarea infloririi primavara cu aproximativ 10 zile si prelungirea polenizarii in toamna cu peste 15 zile.

Potrivit sursei citate, expunerea la emisii mari de CO2 in conditii experimentale a dovedit o concentratie mai ridicata de polen in orase decat la tara.

In urma studiilor aerobiologice si clinice efectuate asupra polinozelor, s-au evidentiat cateva sezoane principale de expunere, printre care cel de debut in fiecare an este sezonul de polen de pomi, care in Romania cuprinde specii din ordinul Fagales. Acesta include trei familii: Betulaceae, cu tot cu genurile Betula (mesteacan) si Alnus (arin); Corylaceae, cu genurile Corylus (alun), Carpinus (carpen); Fagaceae, cu genurile Quercus (stejar), Fagus (fag) si Castanea (castan).

“Primul polen aparut in primavara este cel de alun si arin (ianuarie-februarie), urmat de mesteacan si carpen. Cel mai alergenic polen de pomi este cel produs de mesteacan, facandu-si aparitia in tara noastra inca de la inceputul lunii aprilie si este prezent timp de 6-8 saptamani; concentratia maxima de polen este atinsa la 1-3 saptamani de la aparitia polenului. Popularitatea sa ca planta ornamentala, iubit de peisagisti, a determinat o crestere semnificativa a sensibilizarii alergice la acest alergen.”, precizeaza Dr. Bianca Matis.

Cunoasterea sezonului de polen si a perioadelor de varf de polen ajuta la prevenirea expunerii, dar si la alegerea medicatiei optime pentru pacientii sensibilizati care prezinta simptome de severitate strict legata de cantitatea si tipul de polen la care sunt expusi.

Etichete: alergii, expunerea la polen, alergii polen, sezonul de polen, perioade alergii polen

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: