Stiri medicale

Inca 23 medicamente noi pentru 29 de indicatii terapeutice

Data ultimei actualizari: 05/11/2014

medicamenteAstazi, 4 noiembrie 2014, s-a actualizat lista de medicamente compensate si gratuite, prin  introducerea a inca 23 medicamente noi pentru 29 de indicatii terapeutice.

Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta Hotararea de Guvern pentru modificarea si completarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in programelor nationale de sanatate.

“Pana in prezent am introdus 40 de molecule si combinatii de substante active noi, iar procesul de actualizare continua. Pana la sfarsitul anului, am cerut echipei Unitatii de Evaluare a Tehnologiilor Medicale  sa finalizeze cea de-a treia actualizare care va aduce si prima delistare, pentru sustenabilitatea listei si in conformitate cu acordurile incheiate cu organismele internationale”, a declarat Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

In urma noii actualizari, pacientii care sufera de diferite forme ale unor boli cardiovasculare vor beneficia de tratamente noi.

Au fost introduse medicamente noi si pentru controlul glicemiei pacientilor cu diabet zaharat, care nu isi mai pot controla glicemia si alte 4 noi medicamente pentru tratarea bolii inflamatorii reumatice cronice.

 Tratamente noi au fost aprobate si pentru hepatita cu virus B, HIV/SIDA, boli nefrologice, precum si boli oftalmologice (glaucom), astm bronsic, boli psihice (schizofrenie) si bronhopneumonii obstructive.

De asemenea, s-au aprobat si alte 2 molecule pentru tratarea poliartritei adiopatice juvenile la copii.

“Toate medicamentele introduse astazi reprezinta alternative terapeutice mai ieftine fata de ceea ce exista acum pe lista. Ca urmare, estimam ca acestea nu vor genera costuri suplimentare la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, respectiv la bugetul MS, in conditiile unei prescrieri in baza protocoalelor terapeutice”, a mai precizat declarat Ministrul Sanatatii.

 

 Click aici pentru a vizualiza lista de medicamente.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.