In urmatoarea perioada, 25.000 de cutii de Euthyrox vor fi importate in Romania

24/09/2020

In urmatoarea perioada, 25.000 de cutii de Euthyrox vor fi importate in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-urmatoarea-perioada-25-000-de-cutii-de-euthyrox-vor-fi-importate-in-romania/

Asociatia Distribuitorilor de Medicamente (ADEM) anunta punerea pe piata a medicamentului Euthyrox 100 mcg din import paralel, pentru atenuarea lipsei medicamentului originar distribuit direct.

Noua formulare a Euthyrox comprimate – fara lactoza – este disponibila din 2019 in 21 de state europene, iar din octombrie 2019 si in Romania.

Pacientii si farmaciile au inceput a percepe discontinuitati in aprovizionare cu acest medicament din martie 2020, pacientii cu boli tiroidiene fiind afectati si in prezent de aceasta lipsa, cu toate ca producatorul a suplimentat cantitatile livrate in mod obisnuit.

“In prezent, ne aflam, cu una dintre companiile distribuitoare angro membra a ADEM si Detinator al Autorizatiei de Import Paralel, la finalul procedurilor de punere pe piata a Euthyrox 100 mcg, cutii a 50 de comprimate (formularea veche, cu lactoza) importat paralel din Italia. Autorizatia de import paralel a fost emisa de catre ANMDMR in 13 iulie 2020”, se precizeaza intr-un comunicat al ADEM transmis, marti.

Potrivit surei citate, detinatorul Autorizatiei de Import Paralel al Euthyrox 100 mcg comprimate din Italia, a re-ambalat medicamentul pentru a fi pus pe piata in Romania, conform procedurilor legale in vigoare privind etichetarea si serializarea, aplicabile pentru medicamentele importate paralel.

ADEM mai transmite ca pretul Euthyrox importat paralel este acelasi cu al Euthyrox importat direct in Romania si a fost publicat in Monitorul Oficial in 10 septembrie 2020.

“O cantitate de aprox. 25.000 de cutii a 50 de comprimate vor fi importate paralel in Romania in urmatoarea perioada, primele cantitati urmand a fi distribuite in farmacii incepand cu 28 septembrie 2020. Aceste cantitati vor asigura necesarul pe 3 luni a 12.500 de pacienti sau pe o luna a 37,500 de pacienti. Precizam ca medicamentele importate paralel nu sunt compensate in Romania, spre deosebire de alte state europene, prin urmare Euthyrox din import paralel va putea fi achizitionat din farmacii doar la pret cu amanuntul, ne-decontat de stat.”, se mai precizeaza in comunicat.

Avand in vedere faptul ca o cutie cu 50 de comprimate asigura tratamentul unui pacient pe o durata de 1,5 luni, distribuitorii de medicamente roaga pacientii sa nu achizitioneze cantitati mai mari decat necesarul pe maxim 3 luni, astfel incat cantitatile totale disponibile in piata, atat de Euthyrox 100 mcg formula fara lactoza, cutii a 100 de comprimate, distribuita direct de producator cat si Euthyrox 100 mcg formula cu lactoza, importata paralel, cutii a 50 de comprimate, sa poata fi distribuite catre cat mai multi pacienti.

“Pentru a evita orice confuzie in randul pacientilor in cauza si avand in vedere riscul de dezechilibre tiroidiene si reactii adverse asociate tranzitiei de la formularea noua comercializata in prezent in Romania (fara lactoza) la cea veche (cu lactoza) din import paralel si/sau invers, o comunicare adecvata catre profesionistii din domeniul sanatatii si pacienti va fi publicata pe site-ul ANMDMR, la sectiunea Anunturi medicamente de uz uman, va fi transmisa Colegiului Medicilor din Romania, Societatii Romane de Endocrinologie iar o fisa de informare a pacientului va insoti fiecare cutie de Euthyrox 100 mcg ce va fi eliberata din farmacii catre pacienti.”, se mai precizeaza in comunicatul de presa.

Pacientii vor administra in acelasi mod ambele formule, dar cei cu cancer tiroidian, cu boala cardiovasculara, femeile gravide, copiii si varstnicii trebuie sa acorde o atentie deosebita la schimbarea de pe o formula pe alta.

Dezideratul european este acela conform caruia Cetatenii europeni nu trebuie sa fie privati de medicamentele de zi cu zi, care nu au nicio legatura cu pandemia curenta de COVID-19.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 6 EMC:

Managementul hipotiroidismului

Importul paralel actual de Euthyrox in Romania, din tari precum Spania si Italia, tari afectate grav de pandemie, pentru a atenua deficitul medicamentului originar distribuit direct, accentueaza importanta functionalitatii Pietei Unice, in sensul pastrarii liberei circulatii a marfurilor.

Asociatia Distribuitorilor de Medicamente mai spune ca statele membre nu ar trebui sa intreprinda masuri care sa puna in pericol integritatea pietei unice a marfurilor, in special a lanturilor de aprovizionare sau sa se angajeze in practici neloiale – recomandarea clara a Comisiei Europene transmisa tuturor statelor membre europene, in Ghidul din 16 martie 2020, ce prevede un set de linii directoare cu privire la managementul frontierelor in vederea protectiei sanatatii si asigurarii disponibilitatii bunurilor si a serviciilor esentiale, in contextul creat de virusul COVID-19.

Etichete: Euthyrox, Euthyrox 100 mcg, pacienti afectiuni tiroidiene, tratament boli tiroida

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: