In Romania se efectueaza zilnic in medie 62 de amputatii in randul persoanelor cu diabet

22/04/2015

In Romania se efectueaza zilnic in medie 62 de amputatii in randul persoanelor cu diabet

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-romania-se-efectueaza-zilnic-in-medie-62-de-amputatii-in-randul-persoanelor-cu-diabet/

picior-diabetConform specialistilor din domeniu, 56% din persoanele cu diabet zaharat sufera de neuropatie diabetic, iar peste 50% din numarul amputatiilor realizate se intalnesc la persoanele cu diabet.

Conform DEX, podiatria se ocupa cu tratamentul bolilor piciorului.

Initiativa lansarii Asociatiei de Podiatrie in Romania a devenit realitate, iar acest lucru marcheaza o premiera in sistemul de sanatate.

Noutatea provine din semnalarea problematicii piciorului diabetic si a amputatiilor la persoanele cu diabet zaharat, atat in randul opiniei publice, cat si al autoritatilor. Misiunea Asociatiei de Podiatrie este de a dezvolta specialitatea de podiatrie in randul asistentilor medicali si de creare a meseriei de podiatru in Romania.

Prin obiectivele stabilite la inceput de drum, Asociatia de Podiatrie reprezinta o organizatie unica.

Asociatia isi propune sa sporeasca gradul de constientizare a problematicii afectiunilor picioarelor, in general, si in special la persoanele cu diabet zaharat, sa ofere asistentilor medicali instruirea / specializarea in acest domeniu.

In viziunea fondatorilor Asociatiei de Podiatrie, podiatrul trebuie sa completeze echipa dedicata ingrijirii persoanei cu diabet zaharat.

Podiatria este recunoscuta ca specialitate in 19 tari din intreaga lume, in prezent existand peste 100.000 de specialisti in podiatrie.

Mai mult, Federatia Internationala de Diabet sustine ca prin includerea podiatrilor in echipa pluridisciplinara care ingrijeste piciorul diabetic, dar si piciorul cu alte afectiuni, numarul amputatiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu pana la 85%.

„Implementarea meseriei de podiatru va scadea in primul rand rata amputatiilor la persoanele cu diabet, care sunt proceduri foarte costisitoare. Efectele pozitive in economia sistemului de sanatate le vom vedea in cativa ani. Ce vom putea vedea imediat va fi imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu probleme ale picioarelor”, a declarat dr. Norina Gavan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

In competenta specialistului podiatru vor intra aprecierea factorilor de risc la nivelul picioarelor, screening-ul de neuropatie (testarea sensibilitatilor) si arteriopatie (indice gamba-brat).

Acesta va oferi educatia specifica ingrijirii piciorului in general si in special al piciorului diabetic, si va evalua totodata incaltamintea persoanei cu afectiuni ale picioarelor.

Podiatrul va propune metode de prevenire a piciorului diabetic si va realiza tratamente specifice piciorului diabetic precum: taierea unghiilor, inlaturarea calusurilor sau a tegumentului mort sau tratament specific pielii uscate. Mai mult, acesta va fi implicat si in operatiuni de debridare a ulceratiilor (de inlaturare a tesutului mort), in tratamentul infectiilor si al ulceratiilor, intotdeauna sub indrumarea unui medic.

De asemenea, specialistul podiatru va oferi tratamente conservative, de aplicare de pansamente specifice si speciale, castinguri (cizme gipsate) si va face trimiteri la alte specialitati medicale (dermatologie, chirurgie, chirurgie vasculara, radiologie).

„Specializarea de podiatrie trebuie sa fie primita foarte bine pentru ca avem nevoie de aceasta noua categorie de profesionisti. Primul pas al Asociatiei de Podiatrie consta in pregatirea unor formatori specializati in ingrijirea piciorului diabetic, pe structura programului Grupului International de Lucru al Piciorului Diabetic, din cadrul Federatiei Internationale de Diabet. Etapa urmatoare o reprezinta pregatirea asistentilor medicali in specialitatea de podiatrie”, a declarat conf.univ.dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica.

La evenimentul de lansare a Asociatiei de Podiatrie, care a avut loc in data de 17 aprilie 2015 la Cluj-Napoca, au participat medici romani si personalitati internationale din domeniul podiatriei.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: