Stiri medicale

In Romania aproximativ 1.500 de bolnavi cu hipertensiune pulmonara

Data ultimei actualizari: 12/04/2013

Hipertensiunea pulmonara apare de obicei la persoanele cu varste intre 20 si 45 de ani, avand o evolutie rapida si severa catre insuficienta cardiaca, informeaza adevarul.ro. Este esential ca hipertensiunea pulmonara sa fie diagnosticata corect, deoarece terapia trebuie stabilita in functie de tipul bolii. In caz contrar, afectiunea este fatala.

Circa 2,5 milioane de oameni din intreaga lume sufera de hipertensiune pulmonara (HTP), iar in Romania se estimeaza ca ar exista intre 800 si 1.500 de bolnavi.

Potrivit specialistilor, boala afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati si, in 95% din cazuri, afectiunea este depistata dupa aproximativ doi ani de la instalare, atunci cand a ajuns deja in stadiu avansat.

Dar timpul mediu care trece de la debutul bolii si pana la diagnosticarea unei tensiuni pulmonare este mai lung, de 3,5 ani.Sunt insa si medici care trec pe langa diagnostic, pacaliti fiind de ciroze hepatice cu care se asociaza uneori si o hipertensiune pulmonara, dupa cum sustine prof.dr. Miron Bogdan, coordonatorul Programului National de Diagnostic si Tratament al HTAP.

 

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.