In curand, dosarul electronic al pacientului va deveni obligatoriu

06/10/2016

In curand, dosarul electronic al pacientului va deveni obligatoriu

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-curand-dosarul-electronic-al-pacientului-va-deveni-obligatoriu/

sistem-blocat-sanatatePresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Radu Tibichi, a anuntat ca dosarul electronic al pacientului va deveni obligatoriu in curand. In prezent se lucreaza la legislatie.

“Dosarul electronic de sanatate este un proiect finalizat, este un sistem functional, dar are o mare problema, nu este obligatoriu. Avem pana in acest moment peste 6 milioane de dosare constituite, acest dosar are marele avantaj ca in momentul instituirii lui importa toate datele din sistemul vechi, nu va porni de la zero, ci va avea un istoric, lucram la legislatia incidenta pentru a putea ca acest dosar sa devina obligatoriu. Este de altfel o solicitare si o cerinta a medicilor pentru ca acest dosar, in afara de faptul ca devine o colectie de date foarte de utila a asiguratilor, a persoanelor (pentru ca nu se refera doar la asigurati, ci la toti cetatenii) este un instrument foarte bun pentru medici. In acest dosar vor fi, pe langa date din istoric si cele care tin de sumarul de urgenta a persoanei si informatia de acolo poate salva vieti”, a afirmat Radu Tibichi, presedintele CNAS, potrivit Agerpres.

Seful Case de Asigurari de Sanatate a mai sustinut obligativitatea se va aplica in momentul publicarii ordinului privind normele metodologice de utilizare a dosarului electronic al pacientului in Monitorul Oficial si ca acest oct normativ este deja in circuitul de avizare.

“Aceasta obligatie este instituita prin contractele incheiate de CAS. Medicii sunt foarte interesati de a lucra in acest sistem, deja aplicatiile informatice cu care lucreaza sunt optimizate si compatibilizate cu sistemul dosarului electronic. Obligativitatea se va aplica in momentul publicarii ordinului privind normele metodologice de utilizare a dosarului. Acest ordin este deja in circuitul de avizare si sper ca, in scurt timp, sa fie publicat in Monitorul Oficial. Dupa publicare, in 30 de zile, toti furnizorii de servicii medicale, nu numai cei in contract cu Casa, ci si ceilalti — pentru ca dosarul nu se refera doar la sistemul de asigurari, ci si la toti cetatenii, asigurati si neasigurati — sunt sigur ca intr-un timp foarte scurt lucrurile vor sta altfel”, a subliniat Radu Tibichi, conform sursei mentionate. 

Tot el a mai declarat ca acest dosar electronic de sanatate “a inceput s-ar putea sa para putin greoi, dar lumea se va obisnui si ca initializarea dosarului nu se face deocamdata cu cardul, ci cu o matrice de securitate de la medicul de familie”.

Autor: FormareMedicala.ro

3 Comentarii

  1. Ciucurel Lucian says:

    DEP. consta intr-un program nou in care se trece tot istoricul pacientului si noi medicii scăpăm de fisele de observatie !!!Cand va apărea programul ???

  2. Suciu Andrei says:

    La noi totul este greoi

  3. Mihalcea madalina says:

    Buna ziua. Daca va deveni obligatoriu va trebui sa fie legat de siui. Altfel dureaza mult mai mult folosirea lui…consultul va consta doar in hartoage…si nu examinarea pacientului.multumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Medicii sunt pregatiti pentru valul patru (Prefectul Capitalei)

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela

Pfizer: A treia doza de vaccin produce de 5 ori mai multi anticorpi impotriva variantei Delta

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a lansat Ghidul asiguratului