Implementarea treptata a contributiei personale a asiguratilor pentru servicii medicale private (CNAS)

18/06/2021
Implementarea treptata a contributiei personale a asiguratilor pentru servicii medicale private (CNAS)

Implementarea treptata a contributiei personale a asiguratilor pentru servicii medicale private (CNAS)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/implementarea-treptata-a-contributiei-personale-a-asiguratilor-pentru-servicii-medicale-private-cnas/

In contextul introducerii contributiei personale a pacientilor care opteaza pentru servicii medicale in regim de spitalizare acordate in unitatile sanitare private aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari, pentru a asigura accesul prioritar al pacientilor la servicii de spitalizare in sistemul public, a fost propusa plafonarea cresterii potentiale a numarului de paturi contractate de casele de asigurari cu spitalele private, transmite, vineri, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Astfel, numarul de paturi contractate in spitale private pana la 31 decembrie 2022 nu poate creste cu mai mult de 10% fata de numarul de paturi deja contractate in privat, pana la data de 31 decembrie 2020. O analiza realizata la nivel teritorial si national arata ca procentul anual de crestere a numarului de paturi contractate in spitale private a fost de aproximativ 5%, rezultand astfel o medie de 10% pentru o perioada de doi ani. Numarul de paturi contractate in spitalele private reprezinta aproximativ 5% din total, iar in urma aplicarii acestei plafonari, la data de 31 decembrie 2022, nu poate depasi 5,5% din totalul paturilor contractate la nivel national.

Potrivit sursei citate, procentul de 10% nu reprezinta o tinta, ci o limitare a unei potentiale cresteri a numarului de paturi in spitalele private, care are rolul de a asigura accesul prioritar al pacientilor la servicii de spitalizare fara plata contributiei personale.

In absenta acestei limitari nu se asigura o predictibilitate a numarului de paturi contractate in public si privat, ceea ce ar putea conduce la distorsiuni importante in furnizarea si accesul la servicii medicale, mai transmite CNAS, care mai adauga ca “reglementarea contributiei personale va contribui la crearea unui mediu competitiv in sistemul privat, corect si transparent.”

Contributia personala este o reglementare introdusa in Legea 95/2006 in anul 2018. De atunci, termenul de aplicare a fost prorogat in mai multe randuri, pana la data de 1 iulie 2021.

“Implementarea treptata a contributiei personale suportate de asigurati, in conditiile acordarii serviciilor medicale in cadrul unor furnizori privati aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, este solutia cea mai buna prin care ne asiguram ca pacientii nu vor fi afectati, ci va aduce beneficii celor care opteaza pentru accesarea serviciilor acordate in spitalele private, oferindu-le predictibilitate asupra costurilor. Practic, scoatem la suprafata costurile suportate de pacienti in spitalele private aflate in contract cu casele de asigurari de sanatate si le oferim posibilitatea sa aleaga unde vor sa fie tratati, cunoscand care va fi valoarea contributiei personale pe care ar trebui sa o suporte pentru a beneficia de internare intr-un spital privat. Dupa ce vom analiza efectele contributiei personale pentru serviciile in regim de spitalizare si vom corecta eventualele disfunctionalitati de aplicare, anul viitor vom putea extinde implementarea contributiei personale si pentru unele servicii medicale acordate in regim ambulatoriu pentru specialitati clinice si paraclinice, asa cum prevede Legea 95/2006”, a declarat Adrian Gheorghe, presedintele CNAS.

Conform CNAS, contributia personala reprezinta diferenta dintre tariful decontat de casa de asigurari de sanatate si tariful practicat de spitalul privat. La cerere, pacientul va primi la un cost estimativ al serviciilor de spitalizare. Oferta va fi valabila un numar de zile, astfel incat pacientul sa poata solicita si obtine si alte oferte de la alte spitale, pentru a putea sa opteze pentru cea care il avantajeaza.

Etichete: contributie personala servicii medicale, contributie asigurati servicii medicale private, cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Veturia Enache says:

    buna ziua, pentru medicii de familie care sunt tot din sistem privat ,se va putea percepe coplata , in viitor? caci vad ca in ordonanata de urgenta se mentioneaza doar implementarea la spital si ambulatoriu. Oare CNAS vrea in continuare sa plateasca un medic de familie cu 30 lei pe o consulatie ?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: