Stiri medicale

Identificarea ambliopiei la copii inainte de inceperea scolii

Data ultimei actualizari: 13/09/2013

pozitia in banca la copiiIdentificarea anumitor afectiuni oftalmologice la copii, precum si stabilirea daca un copil trebuie sa poarte sau nu ochelari este foarte importanta inainte de inceperea scolii. Afectarea vederii poate sa cauzeze scaderea randamentului la scoala, un efort in plus de a fi atent la ore, dar mai ales agravarea afectiunilor nediagnosticate.

 Ambliopia la copii (vederea lenesa)

Identificarea ambiopiei, a slabirii vederii la unul sau la ambii ochi, este una dintre cele mai frecvente afectiuni oculare la copii.

Calitatea semnalelor pe care ochiul le trimite creierului poate sa afecteze imaginea pe care o formeaza creierul.

Cercul vicios este determinat de capacitatea creierului de a ignora imaginea distorsionata si de a folosi doar semnalale trimise de la ochiul sanatos.

Cu cat creierul foloseste mai putin un ochi, cu atat se agraveaza capacitatea acelui ochi.

Un copil cu ambliopie poate sa nu realizeze ca foloseste doar un singur ochi.

Exista mai multe tipuri si cauze a ambliopiei

Ambliopia poate fi cauzata de strabism, afectiune in care ochii privesc spre doua puncte diferite.

Ambliopia poate aparea cand copilul este miop sau hipermetrop la unul dintre ochi.

Metode esentiale de diagnosticare a vederii lenese

Principala metoda de diagnostic este acoperirea unui ochi cu mana. In cazul in care copilul are tendinta sa va indeparteze mana, acest fapt poate insemna ca vede mai bine cu un ochi decat cu celalalt.

Copiii cu vedere lenesa intampina dificultati in a aprecia spatiile dintre obiecte, in a prinde mingea la orele de sport sau in alte activitati adiacente.

Copiii cu vedere lenesa se pot plange ca nu vad bine cu unul dintre ochi si ca au probleme la citit, scris sau desenat.

Pentru prevenirea afectiunilor oculare sau a agravarii celor de care sufera copilul, este foarte important sa consultati medicul regulat.

Consultul inainte de inceperea scolii poate preveni dificultatile pe care le poate intampina copilul la orele de curs sau la activitatile sportive.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.