Guvernul Romaniei a decis cresterea platii pentru garzile medicilor

08/08/2016

Guvernul Romaniei a decis cresterea platii pentru garzile medicilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/guvernul-romaniei-a-decis-cresterea-platii-pentru-garzile-medicilor/

medici-nou-garziGuvernul Romaniei a decis ca plata garzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salariala crescuta prin intermediul Ordonantei de Urgenta 20 / 2016, incepand cu data de 1 octombrie anul acesta.
Fondurile de circa 100 de milioane de lei necesare cresterii platii garzilor pentru medici in anul 2016 vor proveni din administrarea mai eficienta a resurselor deja existente in sistemul sanitar, iar mecanismele gasite nu afecteaza in niciun fel prognozele de deficit bugetar.

Cu alte cuvinte, cresterea veniturilor pentru garzi va fi finantata printr-un control mai strict al cheltuielilor si prin masuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin Ordonanta de Urgenta conform discutiilor avute in Guvern.

In acest context, ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu apreciaza ca „sistemul sanitar trebuie sa aiba grija in primul rand de oameni: de pacienti si de medici. Orice masura decisa in favoarea medicilor este un beneficiu direct si pentru pacienti”. Demersul privind garzile se inscrie intr-o preocupare mai larga a Ministerului Sanatatii, impreuna cu Ministerul Muncii, de reformare a organizarii resursei umane in Sanatate.

Masurile pentru medici:
1.     Creste plata garzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august. Termenul pentru definitivarea pasilor legislativi este data de 1 octombrie.
2.     Au crescut salariile de baza ale medicilor din sistemul public de la 1 august, odata cu intrarea in vigoare a OUG 20 / 2016. Guvernul a prevazut pentru aceasta crestere un miliard de lei.
3.     Garzile suplimentare vor fi efectuate in baza unui contract individual de munca cu timp partial. Pentru medici avantajul este ca garzile vor fi considerate atat vechime in munca, cat si vechime in specialitate.
4.     Contractul de munca pentru garzi va da dreptul la concediu de odihna platit proportional cu timpul lucrat pentru medicii care efectueaza numai garzi sau pentru cei care fac garzi in alt spital decat cel la care sunt angajati.
5.     Asa numita „garda obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce pana acum nu se facea.
6.     Medicii care au obtinut titlul de doctor in stiinte medicale din 2010 incoace vor primi sporul legal de 15% care, pana la 1 august, nu mai fusese acordat.
7.     Timpii de lucru si de odihna vor fi reganditi in termeni de flexibilizare, de grija fata de efortul depus de medici si de siguranta a pacientilor.
8.     Ministerul Sanatatii evalueaza modalitati de remunerare a medicilor rezidenti de anii I si II pentru garzile pe care le fac.
 
Masurile de eficientizare a cheltuielilor din Sanatate:

1.     Economii la scara nationala prin mecanismul de achizitii publice centralizate care are deja proceduri demarate;
2.     Evaluarea si monitorizarea stricta a investitiilor;
3.     Controlul mai strict al prescriptiei de medicamente (cu precadere antibiotice, dar nu numai) si al investigatiilor medicale;
4.     Controlul serviciilor din spitalizarile de zi;
 
Ministrul Sanatatii este de parere ca decizia de crestere a remuneratiei pentru garzile din sistemul sanitar e unul din cei mai importanti pasi ai ultimilor ani in beneficiul medicilor.

Masura corecteaza o nedreptate veche din anul 2009 si reafirma angajamentul premierului Dacian Ciolos de a face din sectorul sanitar prioritatea mandatului sau.

In acelasi timp, Vlad Voiculescu mizeaza in continuare pe cooperarea responsabila a Federatiei Sanitas, a Federatiei Solidaritatea Sanitara si a Federatiei Hipocrat. De asemenea, sprijinul medicilor pentru implementarea masurilor de eficientizare a cheltuielilor din sistem este esential.

La solicitarea Federatiei Sanitas, evaluarea modalitatilor de reglementare a veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar vor fi discutate in cadrul consultarilor cu partenerii de dialog social din procesului de elaborare a Legii Salarizarii Unitare

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: