Glicemia pacientilor cu BPOC care iau prednisolon ar trebui masurata dupa-amiaza

31/05/2011

Glicemia pacientilor cu BPOC care iau prednisolon ar trebui masurata dupa-amiaza

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/glicemia-pacientilor-cu-bpoc-care-iau-prednisolon-ar-trebui-masurata-dupa-amiaza/

Din cauza ritmului circadian, este de preferat ca recoltarea sangelui pentru testarea glicemiei la pacientii cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) spitalizati, aflati sub tratament cu prednisolon, sa se faca dupa-amiaza sau seara. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii australieni, publicat online in “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.

Potrivit specialistilor, prednisolonul creste predominant concentratia glucozei din sange intre pranz si miezul noptii. De aceea, screeningul pentru hiperglicemia indusa de tratament ar trebui realizat in aceasta perioada de timp.

Medicii australieni spun ca, in ciuda eficientei lor in tratamentul exacerbarilor din BPOC, un efect advers obisnuit al terapiei cu glucocorticoizi orali este hiperglicemia. De fapt, spun investigatorii, “noi recomandam screeningul pentru hiperglicemie la toti pacientii spitalizati care primesc prednisolon”.

Pentru a evalua posibila influenta a ritmului circadian asupra acestui proces, cercetatorii au analizat 60 de pacienti cu BPOC.

Dintre acestia, 40 nu erau diabetici, si au fost inclusi in studiu din cauza unei exacerbari a BPOC si au fost tratati, cu corticostroizi orali, cu cel putin 20 de mg de prednisolon/zi.

De asemenea, sapte pacienti din grup, cu BPOC aveau si diabet, Ei au primit acelasi tratament. Restul pacientilor cu BPOC si fara diabet au constituit grupul de comparatie si au fost admisi in cadrul studiului pentru alte indicatii decat o exacerbare a BPOC si acestia nu au primit prednisolon.

La toti pacientii a fost monitorizata glicemia pana la 72 de ore. In timpul monitorizarii, niciunul dintre cei care primisera prednisolon nu au urmat si un tratament pentru scaderea glicemiei.

Pacientii din grupul celor cu diabet au prezentat un nivel semnificativ mai mare al concentratiei glucozei din sange intre orele 24.00 si 12.00. Insa, in aceeasi perioada de timp, nu s-a observat nicio modificare importanta a nivelului glicemiei la grupul celor care nu aveau diabet si care au primit prednisolon precum si la grupul comparator.

De asemenea concentratia glucozei in sange a fost semnificativ mai mare intre orele 12.00 si 24.00 la pacientii diabetici si non-diabetici care au primit prednisolon decat la cei din grupul de comparatie. In general, masurarea glicemiei cu ajutorul glucometrului a avut rezultate similare.

Pe baza rezultatelor acestui studiu, cercetatorii au concluzionat ca “screeningul pentru hiperglicemia indusa de tratamentul cu corticosteroizi orali ar trebui realizat in perioada din zi mentionata”.

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: