Ghid de prevenirea trombozei pentru cadrele medicale

14/10/2019
Ghid de prevenirea trombozei pentru cadrele medicale

Ghid de prevenirea trombozei pentru cadrele medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ghid-de-prevenirea-trombozei-pentru-cadrele-medicale/

Un grup de lucru multidisciplinar va elabora un proiect de procedura si un ghid pentru prevenirea trombozei, destinate cadrelor medicale din toate specialitatile.

Acest lucru s-a stabilit in cadrul unui eveniment organizat in contextul Zilei Internationale a Trombozei.

“Concluzia intalnirii a fost ca este necesara crearea unui grup de lucru multidisciplinar, care sa elaboreze un proiect de procedura si de ghid pentru prevenirea trombozei, in toate specialitatile. Vor mai avea loc intalniri in cateva centre din tara si, in final, vom constitui acest grup. Dupa elaborarea proiectului, va fi transmis unui grup de lucru, format din reprezentanti ai tuturor societatilor stiintifice medicale, astfel incat, in final, sa rezulte, un ghid, o procedura, un standard al nivelurilor de competenta ale fiecarei unitati sanitare, pentru preluarea in ingrijire a pacientului cu risc trombotic”, a declarat Vasile Cepoi, presedintele Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, potrivit Agerpres.

Prof dr. Daniel Coriu a precizat ca din comisia multidisciplinara vor face parte specialisti din domeniile cardiologie, chirurgie, chirurgie vasculara, terapie intensiva si hematologie.

“Tromboza apare ca o convergenta a doi factori. Este vorba despre genetica individului, la care se suprapune obligatoriu ceva din comportamentul pacientului: obezitate, fumat, deshidratare sau eventual o boala maligna care se asociaza. Noi nu putem influenta terenul genetic. Atunci e foarte important sa eliminam factorii favorizanti care duc la tromboza. Noi va trebui sa mergem la baza, la preventie: un mod de viata mai sanatos. Iar cei care sunt predispusi sa faca tromboza trebuie sa fie supravegheati si sa li se acorde atentia necesara”, a a precizat medicul conform sursei citate.

Specialistul a subliniat importanta tratarii la timp a acestei afectiuni, care, neglijata, poate sa duca la deces.

“Medicii sunt, in general, bine pregatiti. Nu aici este problema. E vorba de timpul in care se ajunge la specialist. (…) Pacientul trebuie sa ajunga cat se poate de repede. Pentru ca, in functie de vechimea trombozei, se poate interveni cu tromboliza, daca e vorba de o tromboza recenta, sau cu terapie clasica, anticoagulanta, daca e vorba de o tromboza veche. (…) Daca este un accident vascular cerebral, va avea manifestari neurologice. Daca este o tromboza venoasa periferica, la nivelul piciorului, apare o tumefiere. Din nefericire, sunt anumite tromboze in teritorii importante, vitale. De exemplu, tromboza de vena porta, unde apar dureri abdominale, iar diagnosticul este mult mai dificil”, a mai subliniat medicul.

De asemenea, Tache Gheorghe, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, a propus ca pacientii care au suferit astfel de interventii sa fie monitorizati post-operatoriu si in ceea ce priveste riscul producerii trombozei.

“Noi pacientii, care am beneficiat de dializa, am avut montata o fistula pe artera, care asigura derularea in bune conditii a procesului de dializa. Pacientul atat in dializa, dar si cel care a beneficiat de transplant are nevoie de ingrijiri si control medical de specialitate pe acest domeniu. Noi sustinem ca in cadrul monitorizarii care se face la pacient, atat pe dializa, dar si in starea post-transplant, sa fie incluse in programul national masuri de control si pe aceasta ramura, pentru ca este bine sa prevenim situatiile nedorite”, a declarat presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, citat de Agerpres.

Potrivit organizatorilor intrunirii, tromboza este responsabila pentru unul din patru decese la nivel mondial, iar tromboembolismul venos ucide mai multe persoane in fiecare an decat cancerul de san, accidentele auto si SIDA la un loc, motiv pentru care sunt necesare cresterea nivelului de informare si constientizare asupra acestei afectiuni.

Etichete: tromboza, ghid tromboza, prevenirea trombozei, tromboembolism venos

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: