Stiri medicale

Genomul uman contine extrem de multa informatie

Data ultimei actualizari: 16/04/2013

Cercetatorii sustin in intr-un genom uman exista atat de multa informatie, incat acesta ar trebui sa aiba doi metri lungime, asta desi acest genom incape in nucleul oricarei celule din corpul uman, informeaza gandul.info.

Specialistii afirma ca ADN-ul ia forma unei “globule fractale”, semanand cu “un ghem de lana sau cu taiteii”. “Modul in care genomul se pliaza determina care gene sunt active si care nu”, explica cercetatorul Erez Liebermann Aiden.

Practic, modelul este similar celui dintr-un ziar: toata informatia este prezenta, insa anumite cuvinte sunt scoase in fata, formand un titlu. Similar, genele importante sunt pozitionate in fata, la suprafata ghemului.

“Este foarte densa, dar nu are niciun nod. Astfel, o anumita sectiune poate fi desfacuta si refacuta, fara a distruge restul ghemului. Conceptul poate parea unul abstract, dar este usor de imaginat, pentru ca seamana cu taiteii. Un pachet contine 30 de metri de taitei, dar acestia sunt foarte condensati”, a explicat cercetatorul.

 

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.