Genomul uman contine extrem de multa informatie

07/12/2011

Genomul uman contine extrem de multa informatie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/genomul-uman-contine-extrem-de-multa-informatie/

Cercetatorii sustin in intr-un genom uman exista atat de multa informatie, incat acesta ar trebui sa aiba doi metri lungime, asta desi acest genom incape in nucleul oricarei celule din corpul uman, informeaza gandul.info.

Specialistii afirma ca ADN-ul ia forma unei “globule fractale”, semanand cu “un ghem de lana sau cu taiteii”. “Modul in care genomul se pliaza determina care gene sunt active si care nu”, explica cercetatorul Erez Liebermann Aiden.

Practic, modelul este similar celui dintr-un ziar: toata informatia este prezenta, insa anumite cuvinte sunt scoase in fata, formand un titlu. Similar, genele importante sunt pozitionate in fata, la suprafata ghemului.

“Este foarte densa, dar nu are niciun nod. Astfel, o anumita sectiune poate fi desfacuta si refacuta, fara a distruge restul ghemului. Conceptul poate parea unul abstract, dar este usor de imaginat, pentru ca seamana cu taiteii. Un pachet contine 30 de metri de taitei, dar acestia sunt foarte condensati”, a explicat cercetatorul.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Interventie de urgenta care a salvat viata unei paciente cu Covid-19, la Iasi

Cojan (CNAS): Sistemul nostru de sanatate incepe sa se miste

Pacientii cu afectiuni cronice fac apel pentru actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite

Nelu Tataru catre medicii tineri: Urmeaza o perioada frumoasa, in acealasi timp si grea, care o sa va aduca mari satisfactii profesionale

Studiu: Mutatiile virusului SARS-CoV-2 nu ii confera capacitatea de a se propaga mai rapid