Fostul presedinte CNAS – Din sistemul sanitar se fura 300 milioane euro pe servicii false

06/12/2013

Fostul presedinte CNAS – Din sistemul sanitar se fura 300 milioane euro pe servicii false

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fostul-presedinte-cnas-din-sistemul-sanitar-se-fura-300-milioane-euro-pe-servicii-false/

poza consult medicalFostul presedintele CNAS, Lucian Duta, a vorbit despre neregulile din sistemul sanitar, despre conditiile semnalate in spitale precum si despre migratia medicilor intr-un interviu acordat ziare.com. Lucian Duta a precizat ca nici cresterea salariilor medicilor nu i-ar impiedica pe acestia sa plece din tara, motivul financiar nefiind singurul factor care ii determina sa profeseze in strainatate.

Sistemul sanitar functioneaza doar pentru un grup restrans

Fostul presedinte CNAS considera ca sistemul sanitar functioneaza cu toate neregulile sale in favoarea unui grup restrans de profesori si sefi de clinici.

Greva medicilor este considerata si ea de Lucian Duta “un aranjament politic in care au picat captivi medici de buna credinta”.

Acesta ar fi si unul dintre motivele explicate de fostul presedinte CNAS pentru care sefii de clinici sau profesorii nu emigreaza ca si medicii tineri.
In acelasi timp, fostul presedinte CNAS acuza neintroducerea cardului de sanatate pana in momentul de fata ca fiind o manevra a conducerii.

Prin acest card ar fi declansat, in opinia sa, controlul in primul rand fiscal, ceea ce ar fi in defavoarea celor care au castigat ilegal din acest sistem pana acum.

“Din sistemul sanitar se fura anual 300-400 de milioane de euro pe servicii false, retete false, internari false. Singura modalitate prin care puteai opri acest furt era cardul de sanatate. De aceea nici nu se va face acest card”, considera Lucian Duta.

 Sistemul de educatie afecteaza serviciile medicale

O alta problema identificata de Lucian Dutu in sistemul medical din Romania este chiar educatia pe care o primesc viitorii medici pe bancile facultatii.

“Un sistem de educatie prost nu are cum sa dea doctori buni. Avem un doctor recunoscut si 50 pe care nu ii baga nimeni in seama. Problema nu e daca ai cativa medici recunoscuti, ci daca ai un sistem sanitar recunoscut. Sistemul medical romanesc nu are cum sa stea la masa macar cu sistemele invecinate, din Ungaria, din Cehia, nu vorbesc de cele occidentale”, a declarat fostul presedinte CNAS pentru ziare.com.

De ce pleaca medicii romani din tara

Lucian Dutu considera ca motivarea financiara nu este singurul factor care ii determina pe medici sa profeseze in alta tara. Pregatirea profesionala in clinci de top este, in opinia sa, principalul motor al exodului medicilor.

“Transparentizarea sistemului, angajarea medicilor pe criterii de performanta, o investitie nici macar atat de mare in infrastructura, apoi cresterea salariilor ar reduce exodul medicilor”, a declarat Lucian Dutu.

Sursa: www.ziare.com

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: