Formarea continua a medicilor o povara?

27/06/2013

Formarea continua a medicilor o povara?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/formarea-continua-a-medicilor-o-povara/

formarePregatirea profesionala continua este o conditie a profesiei de medic care poate sa consume din veniturile proprii ale medicilor pana la 10%. In plus este o povara semnimificativa datorita specificului meseriei de medic de familie care lucreaza cu mult peste durata normal a programului. Solutia?

“Atunci cand vorbim de competentele profesionale ale personalului medical si de imbunatatirea continua a acestora, vorbim de o adevarata provocare nu doar din punct de vedere al costurilor temporale, dar si financiare” precizeaza Rodica Tanasescu pentru FormareMedicala.

Este interesant de urmarit ce procent din venituri reprezinta pentru medici aceasta educatie medicala continua. Un comunicat “Solidaritatea Sanitara” precizeaza: “Cheltuielile aferente formării profesionale continue se situează între 3 și 6% din veniturile nete, raportat la un nivel normal de diligență în domeniu. Acest procent mediu nu include cheltuielile profesionale ale medicilor rezidenți și ale specialiștilor cu maximă diligență în domeniu, care pot ajunge și la 50% din salariul net. Suplimentar, la nivele egale de specializare procentul cheltuielilor profesionale din salariul este invers proporțional cu mărimea salariului, afectând cu atât mai mult pe angajații cu salarii mai mici.”

Investitia in pregatirea personala este realizata in general din surse proprii: “Cca. 50% din salariați suportă costurile propriei formări profesionale continue doar din veniturile proprii. Lipsa resurselor financiare și lipsa timpului necesar (datorită muncii cu mult peste durata normală a programului de lucru) constituie piedici în calea formării profesionale continue pentru cca. 56% dintre salariați” – afirma acelasi studiu.

 

Solutia?

Asociatiile profesionale precum Societatea Nationala de Medicina Familiei are programe care adreseaza aceasta problema. Cursurile GRATUITE online adresate medicilor de familie si nu numai disponobile pe platforma www.formaremedicala.ro sunt o solutie atat pentru problemele financiare cat si pentru cele de timp. Cu o varietate mare de teme, cursurile reprezinta un mod de invatare atractiv, interactiv, exceptional ilustrat grafic si care in final, dupa absolvirea examenului confera credite EMC.

Metoda aceasta de e-learning este o optiune valida in ceea ce priveste atat eliminarea costurilor suplimentare destinate cursurilor de formare, cat si accesul foarte usor si rapid la cursuri de formare specializate si profesioniste. Medicii pot accesa aceste cursuri pe platforma www.formaremedicala.ro printr-o modalitate foarte simpla si eficienta: medicii trebuie sa-si faca un cont personal pe platforma de e-learning, sa urmeze cursurile si sa le absolveasca.

Autor: Cristian Dorobantescu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: