Femeile fumatoare – cu 25% mai predispuse sa dezvolte afectiuni ale inimii

23/08/2011

Femeile fumatoare – cu 25% mai predispuse sa dezvolte afectiuni ale inimii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/femeile-fumatoare-cu-25-mai-predispuse-sa-dezvolte-afectiuni-ale-inimii/

Fumatul este o problema de sanatate publica importanta si o epidemie globala, mai mult de 1 miliard de persoane fumand zilnic in toata lumea. Femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de imbolnaviri ale inimii, mai ales in contextul in care numarul fumatoarelor creste de la an la an.

Fumatul este o cauza reala a multiple forme de cancer la femei. Iar numarul femeilor care se imbolnavesc si mor din cauza cancerului este in crestere! Medicii oncologi au atras atentia asupra cresterii mortalitatii cancerului de col uterin din 1994 in 2003, de la 14 la 16,93 cazuri la 100.000 de locuitori, iar, in cazul neoplasmului ovarian, de la 6,70 la 8,84.

In Romania, de exemplu, in ultimii 20 de ani numarul fumatoarelor aproape s-a dublat. Daca in 1989 fumau 11,3% dintre femeile adulte, in 2009 „apelau” zilnic la tigara 21,9% dintre ele! Mai mult, peste 55% dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, fiind la varsta fertila.

“Dependenta de fumat este o boala cronica si trebuie tratata in consecinta. Practic, o persoana care fumeaza mai mult de 10 tigarete pe zi, este dependenta de nicotina. Femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii insa renunta mai greu. De altfel, studiile arata ca rata de succes a renuntarii la fumat este mai mare in cazul barbatilor. Motivele sunt atat de ordin biologic cat si psihologic”, a declarat dr. Magdalena Ciobanu Coordonatorul Programului National Stop Fumat.

Riscul de afectiuni ale inimii creste cu 2% in fiecare an la femei

Conform unui studiu realizat de Dr. Rachel R Huxley de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, USA, Divizia de Epidemiologie si de Dr. Mark Woodward de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore,USA, publicat in luna august on line de catre The Lancet si in care au fost inclusi peste 4 milioane de fumatori, femeile sunt cu 25% mai predispuse sa dezvolte afectiuni coronariere in comparatie cu barbatii.

Acelasi studiu arata ca riscul de afectiuni ale inimii creste cu 2% in fiecare an la femei in comparatie cu barbatii, unul dintre motive fiind acela ca organismul femeilor extrage o cantitate mai mare de substante toxice continute intr-o tigareta raportat la organismul barbatilor care are o reactie diferita.

Dependenta de tutun a femeilor este in crestere in tarile in curs de dezvoltare deoarece sunt expuse presiunii reclamelor iar tigarile au un design adaptat cerintelor psihologice ale femeilor. in plus, si reglementarile legislative sunt mai relaxate.

La nivel mondial, desi se considera ca fumatul este o boala a barbatilor, femeile „recupereaza” rapid, existand deja 220 de milioane de femei fumatoare.

Programul National Stop Fumat – ajutor de specialitate pentru fumatori

In Romania, Programul National Stop Fumat isi propune sa ii ajute pe acei oameni care isi doresc din tot sufletul sa renunte la fumat si au nevoie de ajutor de specialitate. O echipa de medici si psihologi specializati in tabacologie, prezenti in centrele Stop Fumat si implicati cu sufletul in acest proiect, stau in slujba celor care vor si cred ca pot renunta la aceasta boala deosebit de grava, dependenta de nicotina.

„Renuntarea la fumat inseamna un castig in ani de viata. Daca renunti pana la 35 de ani, castigi toti cei 10 ani pe care i-ai fi pierdut daca ai fi continuat sa fumezi. Daca renunti pana la 45 de ani, castigi 9 ani, pana la 55 ani, castigi 6 ani iar pana la 65 de ani, castigi doar 3 ani. Cei mai multi dintre fumatorii romani afirma ca si-ar dori sa renunte la tutun, insa, cand trebuie sa treaca la fapte, foarte multi abandoneaza. Renuntarea la fumat este, in primul rand, o decizie personala. De aceea persoana care se decide sa intre in Programul National Stop Fumat trebuie sa isi doreasca din tot sufletul sa renunte. Daca nu exista convingerera totala, atunci beneficiul de pe urma programului tinde catre zero. Totusi, in situatia in care pacientul nu este convins 100%, acesta poate fi ajutat de catre psiholog care aplica o tehnica speciala numita “interviu motivational”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu Coordonatorul Programului National Stop Fumat.

 
Autor: Claudia Spridon

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: