Federatia “Solidaritatea Sanitara” se opune nationalizarii asigurarilor sociale de sanatate

10/03/2021

Federatia “Solidaritatea Sanitara” se opune nationalizarii asigurarilor sociale de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/federatia-solidaritatea-sanitara-se-opune-nationalizarii-asigurarilor-sociale-de-sanatate/

Federatia “Solidaritatea Sanitara” a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca se opune nationalizarii asigurarilor sociale de sanatate.

Potrivit comunicatului, Guvernul a initiat un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care, printre altele, intentioneaza o accentuare a etatizarii (si politizarii) administrarii Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) prin cresterea numarului de reprezentanti ai statului in Consiliul de Administratie (CA) al CNAS de la 4 la 6 (2 urmand sa fie numiti de Presedintele Romaniei, iar 3 de primul-ministru).

“Putem astfel constata ca un guvern care anunta public masuri cu caracter liberal, prin aceasta masura continua de fapt procesul de nationalizare a FNUASS, statul preluand controlul fondului de asigurari sociale de sanatate. Federatia „Solidaritatea Sanitara” se opune acestei initiative, solicitand administrarea FNUASS de reprezentantii celor care contribuie la acest fond, respectiv cresterea numarului reprezentantilor lucratorilor in CA al CNASS la 5 (cinci)/revenirea la numarul initial de reprezentanti. Aceasta regula de reprezentare trebuie sa fie aplicabila si Adunarii reprezentantilor.”, scrie in comunicatul Federatiei.

Potrivit sursei citate, procesul de accentuare a etatizarii intentionat prin proiectul de OUG amintit, ridica si o problema privind rolul puterilor in stat: prin cresterea numarului reprezentantilor numiti de Presedintele Romaniei devine evidenta o interventie executiva din partea unei structuri menita sa joace rolul de arbitru. Cu alte cuvinte, arata organizatia, Presedintele Romaniei devine „un jucator” in administrarea fondului constituit prin contributia lucratorilor.

“Asemenea oricarui fond de asigurari sociale constituit prin contributia asiguratilor, CA al CNAS este o structura menita sa reprezinte interesele contributorilor la FNUASS. Incepand cu ianuarie 2018 principalii contributori la acest fond sunt lucratorii, reprezentarea acestora trebuind sa fie facuta de catre confederatiile sindicale reprezentative la nivel national. Componenta CA al CNAS trebuie sa fie identica cu cea a Consiliilor de Administratie ale Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate in privinta reprezentarii lucratorilor.

Reamintim ca la infiintarea FNUASS si a CNAS a fost avuta in vedere reprezentarea contributorilor, acesta fiind un principiu european de functionare a unor astfel de fonduri de asigurari sociale. Atat forma actuala cat si cea care ar rezulta in urma adoptarii OUG in forma initiala incalca principiul reprezentarii proportionale a contributorilor in Consiliul de Administratie al CNAS.”, mai afirma reprezentantii Federatiei „Solidaritatea Sanitara”” in comunicatul emis miercuri.

Etichete: federatia solidaritatea sanitara, asigurari de sanatate, FNUASS, CNAS

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

 1. CIPLEA MIHAELA-DOINITA says:

  Acest OUG, este inca o palma pe obrazul romanilor, al celor care contribuie la formarea fondului de asigurari, o pusculita cu foarte multi bani, cat si al celor care fac servicii medicale in sistemul social de sanatate. Cu alte cuvinte, contributiile si munca voastra este la cheremul nostru si vrem sa dispunem de ele cum ne taie capul.

 2. pall vera says:

  Oricum este un mare mister : cati bani se colecteaza de la asigurati….
  Multi bani !
  Se varsa la buget
  Se intorc in sanatate doar cat vor guvernantii, acel procent rusinos….

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: