Exodul halatelor albe, “drama nationala”

27/11/2014

Exodul halatelor albe, “drama nationala”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/exodul-halatelor-albe-drama-nationala/

exodul-medicilorExodul halatelor albe inseamna “o mare drama nationala”, sunt de parere specialistii din domeniul Sanatatii. Plecarea a mii de medici anual dupa terminarea facultatii a devenit un fenomen pe cat de ingrijorator, pe atat de greu de stapanit.

Vicepresedintele Comisiei de Sanatate a Senatului, Florian Popa, a afirmat ca Romania a oferit in ultimii 10 ani strainatatii medici si cadre medicale in valoare de 600 de milioane de euro.

“Dupa Revolutie, in anii 90 s-a observat ca procentul celor plecati si celor care voiau sa plece din tara medici era de 60%, acestia avand intre 38-40 de ani. In ultimii ani, 60% din medicii care aleg strainatatea au varste intre 42 si 48 de ani. Romania a oferit in ultimii 10 ani medici si cadre medicale in valoare de 600 de milioane de euro. Avem zone in tara total neacoperite din punctul de vedere a existentei medicului. In spatiul rural sunt cele mai mari probleme in ceea ce priveste lipsa personalului medical. Este o risipa mare de resurse. Dupa 6 ani de studii, doar o mica parte dintre absolventi intra intr-un ciclu de specializare”, a declarat Prof. Univ. Dr. Florian Popa, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, scolile de medicina din Romania scot aproximativ 3.000-3.500 de absolventi pe an si anual pleaca din tara aproape 3.000.

Pentru a impiedica plecarea medicilor, Ungaria a impus semnarea unui contract de catre studentii la medicina care prevede ca acestia sa lucreze in tara dupa absolvire un numar de ani, iar in cazul in care pleaca mai devreme sa plateasca scolarizarea. De asemenea, Slovacia a recurs la aceeasi masura.

“Se pare ca aceasta solutie nu este acceptata. Rezolvarea consta intr-o pozitie mai ferma a statului roman in favoarea unui program european mai larg care sa ofere compensatii pentru tarile care ofera creiere si specialisti. Suntem intr-o perioada in care pregatim oameni care dispar, generatii intregi dispar. Ar fi necesar un program european in care primitorii sa ofere compensatii formatorilor”, a mai precizat dr. Florian Popa.  

Si secretarul de stat din  Ministerul Sanatatii, Dorel Sandesc a afimat ca Romania se confrunta cu “o mare drama nationala” — exodul medicilor.

“Tot Estul Europei se confrunta cu aceasta problema. Singura sansa de a gasi o solutie este de a aborda aceasta tema la nivel european. In acest moment tarile sarace dau mai mult tarilor bogate in sistemul sanitar. Este necesar un demers comun est european care sa ridice si sa sustina aceasta problema”, a sustinut secretarul de stat.

Aceasta ideie, insa, nu este unanim acceptata.  Europarlamentarul Cristian Busoi, membru in Comisia de Sanatate a Parlamentului European, a sustinut ca solutia nu se afla la Bruxelles, ci in Romania.

“Este o problema nationala care trebuie rezolvata in Romania. Nici tarile care primesc medici romani nu sunt intru totul entuziaste. Medicii de acolo nu privesc cu ochi buni nici faptul ca tineri talentati, entuziasti vin si la iau pacientii. Este putin probabil sa poata sa existe un program european de compensare a medicamentelor, pentru asta avem nevoie de schimbarea tratatelor. Fondurile europene sunt decise pana in 2020”, a spus Busoi conform Agerpres.

De altfel, el a mai adaugat ca in opinia sa, singura nemultumire a tinerilor absolventi de Medicina nu este doar cea a salariilor mici.  
“Avem probleme de organizare, de avansare in cariera, de transparenta prin care se ocupa functiile”, a mai precizat  europarlamentarul Cristian Busoi.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: