Examen imagistic pulmonar in 6 secunde | CT nou la Spitalul Victor Babes Timisoara

09/03/2023
Examen imagistic pulmonar in 6 secunde | CT nou la Spitalul Victor Babes Timisoara

Examen imagistic pulmonar in 6 secunde | CT nou la Spitalul Victor Babes Timisoara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/examen-imagistic-pulmonar-in-6-secunde-ct-nou-la-spitalul-victor-babes-timisoara/

Un examen imagistic de plaman in doar 6 secunde. Este performanta noului Computer Tomograf care a intrat in dotarea Laboratorului de Radiologie si Imagistica al Spitalului Victor Babes Timisoara, transmite unitatea sanitara.

La Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes a fost pus in functiune cel de-al doilea Computer Tomograf. Aparatul, de ultima generatie, vine in completarea dotarilor deja existente in cadrul Laboratorului de Radiologie si Imagistica al unitatii sanitare, permitand furnizarea unor servicii medicale complete, la standarde inalte.

Noul CT are 128 de detectori care contribuie la scurtarea timpului de investigare, dar si o rezolutie ridicata a imaginilor obtinute in urma scanarii.

“Dincolo de obiectivul pe care ni l-am stabilit, acela de a dezvolta si moderniza Laboratorul de Imagistica si de a-l transforma intr-un Centru de Excelenta care sa aiba aparatura moderna si fiabila, pandemia ne-a aratat necesitatea dotarii cu inca un CT. Numarul scanarilor a crescut in acea perioada exponential. Am fost nevoiti sa facem zeci de evaluari zilnic la pacientii cu leziuni pulmonare. Practic, scanarea bolnavilor cu COVID-19 ne oferea informatiile necesare “incadrarii in boala”, adica puteam spune cat de mare era afectarea pulmonara. La un moment dat, am avut si o situatie de criza, cand, din cauza utilizarii intensive, la capacitate maxima, aparatul a cedat si, timp de cateva zile, pana cand am reusit sa schimbam piesa defecta, evaluarile imagistice au fost transferate spitalelor suport”, spune conf. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, potrivit unui comunicat de presa.

Noul Computer Tomograf premite scanarea tuturor zonelor corpului, oferind si posibilitatea de evaluare a patologiei vasculare pulmonare si periferice.

Mai mult, datorita timpului foarte scurt de expunere, in medie sub 10 secunde, de exemplu, pentru un CT de torace fara substanta de contrast, aparatura poate fi utilizata si in cazul persoanelor cu insuficienta respiratorie care au dificultati in a-si mentine respiratia pe perioada investigatiei.

“Un timp de scanare mai redus inseamna o doza mai mica de iradiere, datorita protocoalelor low dose si ultra low dose. Examinarea cu doza redusa inseamna, de fapt, scaderea cu aproape 70 la suta a iradierii la care este expus un pacient in timpul investigarii, pastrand insa aceeasi calitate a imaginii. Si acest aparat este prevazut cu softul de procesare care permite inclusiv o analiza volumetrica a nodulului pulmonar sau masurarea severitatii BPOC-ului, putandu-se realiza astfel detectia precoce a riscului de cancer”, precizeaza conf. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Noul Computer Tomograf functioneaza, deocamdata, intr-o constructie modulara speciala, acreditata CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare), amplasata in curtea Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Sursa foto: FB/Spitalul Victor Babes Timisoara

Etichete: computer tomograf, CT, examen imagistic, examen imagistic pulmonar, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: