EuroMelanoma Day – mai 2012

30/04/2012

EuroMelanoma Day – mai 2012

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/euromelanoma-day-mai-2012/

Melanomul este cea mai grava forma de cancer de piele si se poate dezvolta oriunde pe piele, dar in general  pe o alunita preexistenta in 30% pana la 50% din cazuri.

Riscul de a devolta melanom  este mai mare la persoanele care prezinta arsuri solare dupa o scurta expunere, cele cu alunite si pistrui. Melanomul pote sa apara la orice varsta, fiind mai rar in copilarie si este la fel de intalnit la femei si barbati.Alti factori responsabili de declansarea melanomului sunt : materialul genetic mostenit, expunerea la UV, tratatamentele de durata cu imunopresoare.

Din pacate, in Romania nu exista o statistica, dar la nivel mondial,anual apar 150.000 de cazuri noi si peste 40.000 de oameni mor din cauza acestui tip de cancer.

In vederea preventiei in randul populatiei,  Societatea Romana de Dermatologie  sub egida Academiei Europene de Dermatologie si Venerologie va derula  in luna mai  cea de-a VII-a editie a EuroMelanoma Day, aceasta campanie avand ca obiectiv principal depistarea melanomului si prevenirea cancerelor cutanate.

In acest sens ,in perioada 7 – 10 mai a.c. se vor putea face programari la linia  telefonica gratuita 0 800 811 101 in vederea efectuarii unui screening gratuit.” Aceasta actiune are practic un dublu scop. Pe de o parte sensibilizarea opiniei publice fata de pericolul expunerii la radiatiile solare, iar pe de alta parte, si cred ca scopul cel mai important, incurajarea prezentarii la medicul dermatolog  pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele” a declarat dl prof.dr Calin Giurcaneanu, presedintele Societatii Romane de Dermatologie.

In cadrul campaniei de anul trecut au fost consultati gratuit la nivel national  3124 de pacienti din care 74 au fost depistati cu melanom, iar peste 333 de pacienti au fost diagnosticati cu alta forma de cancer cutanat. O mare parte din leziunile diagnosticate  au fost cauzate de expunerea  indelungata si neprotejata la soare.

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: