Esecul campaniei de vaccinare | Premierul a recurs la clasicul tap ispasitor – medicul de familie

29/07/2021
Esecul campaniei de vaccinare | Premierul a recurs la clasicul tap ispasitor – medicul de familie

Esecul campaniei de vaccinare | Premierul a recurs la clasicul tap ispasitor – medicul de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/esecul-campaniei-de-vaccinare-premierul-a-recurs-la-clasicul-tap-ispasitor-medicii-de-familie/

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) reactioneaza fata de o declaratie a prim-ministrului Florin Citu si transmite ca o considera nedreapta si susceptibila a induce in eroare opinia publica.

Medicii de familie sunt vinovati pentru managementul strategic eronat al Ministerului Sanatatii? Pentru proasta gestionare a fondurilor?

Din punctul meu de vedere, afirmatia domnului prim-ministru s-a referit la faptul ca investitia care s-a facut din punct de vedere financiar, prin stimulente acordate medicilor de familie, nu a fost una rentabila in sensul ca nu a dus la cresterea acceptarii vaccinarii in randul pacientilor.

Ei bine, din aceasta perspectiva, apreciez aceasta declaratie ca fiind falsa si absolut neinspirata.

1. De ce este falsa? Pentru ca sumele alocate cabinetelor medicilor de familie nu au ajuns la cabinetele noastre. A si facut afirmatia ca se vorbeste despre sume destul de importante. Prin urmare, consider ca afirmatia este incompleta, pentru ca aceste sume nu au ajuns niciodata la medicii de familie.

2. Afirmatia prim-ministrului este neinspirata pentru ca, noi, medicii de familie, in niciun caz nu vaccinam pentru ca ar fi vorba de sume colosale prin care suntem stimulati. Noi suntem implicati in campania de vaccinare si la nivel de consiliere si informare, bazandu-ne pe informatiile stiintifice pe care le avem la acest moment. Iar recomandarea noastra ferma de vaccinare nu are nicio legatura cu alte stimulente.”, a declarat medicul de familie Gindrovel Dumitra, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei pentru FORMARE MEDICALA.

In declaratia sa, seful Executivului pomeneste de niste stimulente care ar fi fost acordate medicilor de familie pentru a se implica in campania de vaccinare, ca parte a strategiei propuse de Ministerul Sanatatii, si vorbeste de miliarde de lei cheltuite in acest scop.

La inceputul anului ne-a fost prezentata o strategie de la Ministerul Sanatatii prin care ofeream stimulente medicilor de familie pentru a se implica in campania de vaccinare. Am fost de acord, sumele erau foarte mari, de ordinul miliardelor de lei, si totusi campania nu a dat rezultatele asteptate.“(declaratia Primului Ministru, Florin Citu, la finalul sedintei de Guvern de miercuri, 28 iulie 2021).

SNMF: Unde sunt acesti bani cheltuiti?

“Pentru ca sumele enorme mentionate anterior nu au ajuns decat in mica masura la medicii de familie. Trebuie subliniat din start ca nu s-a pus problema unor stimulente de tip „premii”, „bonificatii”, „suplimente”, ci pur si simplu au fost prevazute plati pentru servicii medicale suplimentare fata de cele contractate de medicii de familie. In cadrul campaniei de vaccinare, medicii de familie au fost implicati de la inceput si in toate activitatile pe care aceasta le-a presupus: in consilierea si programarea pacientilor la vaccinare pe platforma (din 15 ianuarie 2021), in monitorizarea pacientilor vaccinati (din 15 ianuarie 2021), in vaccinarea in centrele de vaccinare (din 15 ianuarie 2021), in vaccinarea in cabinete (din 04.05.2021). Aceste activitati s-au desfasurat in baza unor contracte de prestari servicii incheiate cu autoritatile locale sau cu casele judetene de asigurari de sanatate. Nu aceste contracte, ale caror plati sunt de altfel in mare intarziere la nivel de tara, sunt explicatia marilor pierderi bugetare.”, transmite Biroul executiv al SNMF in comunicat.

Potrivit mediciilor de familie, cauzele trebuie cautate in alte parti sau poate sunt cunoscute, dar nu se vrea a fi mentionate.

„Sau poate aceasta afirmatie cauta justificare pentru intarzierea platilor si ne pregateste pentru stoparea acestora? Platile sunt in mare intarziere, sunt cabinete care nu au primit banii pe mai mult de trei luni, nici pentru programare la vaccinare, nici pentru vaccinarea in cabinete. Deconturile pentru pacientii programati la vaccinare sunt de cele mai multe ori gresite, in defavoarea medicilor. Nici macar platile pentru personalul medical de la centrele de vaccinare (unde activeaza inclusiv medici de familie) nu sunt la zi. De altfel, la capitolul restante, trebuie amintita si intarzierea semnificativa a platilor pentru campania de vaccinare a copiilor in cadrul programului national de imunizare.”, mai spune BEX SNMF.

De altfel, doctorii subliniaza ca „bulversantele masuri de asistenta a pacientilor infectati cu COVID-19 si a contactilor acestora, luate de Ministerul Sanatatii, modul de organizare a campaniei de vaccinare, au fost permanent amendate si corectate de medicii de familie, care cunosc mult mai bine situatia din teren, nevoile pacientilor si modul de reactivitate al acestora in fata normelor.”

Mai mult, SNMF spune ca a derulat propria campanie de informare si constientizare si si-a exprimat disponibilitatea pentru parteneriate in comunicare pe care MS nici nu le-a bagat in seama.

„Amintim populatiei, dar mai ales decidentilor, ca, pe intreaga perioada pandemica, medicii de familie au fost in prima linie, intr-o pozitie niciodata recunoscuta si apreciata de Ministerul Sanatatii si, implicit, de Guvern. Atunci cand multe spitale si ambulatorii au fost inchise, o parte insemnata a asistentei medicale a fost preluata de cabinetele de medicina familiei. De asemenea, medicii de familie s-au aparat pe ei si si-au protejat pacientii achizitionand materiale de protectie neaparat necesare din propriile fonduri, cu pretul scaderii semnificative a propriilor venituri. Cu toate acestea, fondurile pentru activitatea de zi cu zi din cabinete au crescut cu doar 1% (unu!) in 2021 fata de 2020, crestere ce nu acopera nici macar inflatia pe anul 2020, in conditiile in care scaderea constanta a numarului de medici de familie ca urmare a lipsei oricarei sustineri din partea autoritatilor reprezinta o reala problema de siguranta nationala.?”, mai sustine Biroul Executiv al SNMF.

Potrivit medicilor de familie, cautand explicatii publice ale esecului campaniei de vaccinare anti COVID-19, premierul a recurs la clasicul tap ispasitor – asistenta medicala primara.

In aceste conditii, doctorii, prin SNMF, considera ca atitudinea celor care reprezinta Ministerul Sanatatii si Guvernul „demonstreaza cunoasterea incompleta a realitatii din teritoriu si mentinerea reflexului de a plasa propria responsabilitate pe umerii altora.”.

Etichete: medicii de familie, snmf, campanie de vaccinare anti-covid, esec campanie de vaccinare, gindrovel dumitra

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Monica says:

    Sigur ca da! Normal! Au făcut atâta circ cu centrele de vaccinare. Dacă dădeau vaccinul de la început la medicii de familie,toată populația care a fost vaccinata,ar fi fost imunizata în maxim 3 săptămâni . Când au văzut că le expiră vaccinul, repede s-au gândit să îl dea la cabinetele medicilor de familie. Rușinoasă afirmație, mincinoasă in primul rând. Dar…..Și minciună tot vorba este. Nu ma așteptam

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: